Dostupni linkovi

U Italiji istraga protiv Googlea zbog zloupotrebe dominantnog položaja


Google
Google

Tijelo za zaštitu konkurencije u Italiji najavilo je u srijedu, 28. oktobar, otvaranje istrage protiv američkog internet giganta Google zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja u online oglašavanju.

Riječ je o online oglašavanju koje sadrži grafički element poput fotografije ili videosnimke.

Italijansko tijelo za zaštitu konkurencije navodi da Google pribjegava "diskriminatornoj upotrebi velike količine podataka koje prikuplja preko svojih aplikacija, što sprječava njegovu konkurenciju ... da efikasno sudjeluje u trci", a ponašanje Googlea, kako se navodi u saopćenju, ima "snažan utjecaj i na potrošače".

"Odsustvo konkurencije bi moglo smanjiti resurse dodijeljene proizvođačima i izdavačima internetskih stranica čime osiromašuje kvaliteta sadržaja namijenjenog krajnjim kupcima", ali i "obeshrabruje tehnološke inovacije za razvoj tehnika oglašavanja koje su manje nametljive po potrošače", dodaje se u saopćenju.

Prodaja putem online oglašavanja u Italiji je tokom 2019. iznosila više od 3,3 milijarde eura ili 22 posto medijskih resursa, a prodaja putem online oglašavanja drugi je najveći izvor prihoda za medijski sektor.

Google ima brojne alate za detaljnu rekonstrukciju profila ljudi kojima su reklamne poruke upućene, kao što su Android mobilni operativni sistem, pretraživač Chrome, usluge mapiranja i navigacije Google Maps i sve ostale usluge putem Google ID-ja (Gmail, Disk, Docs, YouTube).

XS
SM
MD
LG