Dostupni linkovi

Ambasadori SAD traže suđenje za sve odgovorne za zločine na Kosovu


Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet
Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet

Sjedinjene Američke Države posvećene su tome da se svi ratni zločinci izvedu pred lice pravde, bez obzira na njihovu nacionalnost, izjavili su rukovodilac Kancelarije SAD za globalno krivično pravosuđe, Mors Tan (Morse H. Tan) i ambasador u Prištini Filip Kosnet (Phillip Kosnett).

Oni su se 15. decembra sastali sa državnim tužiocem Kosova Aljeksanderom Ljumezijem (Aleksandër Lumezi) i tužiocima iz Odeljenja za ratne zločine u Specijalnom tužilaštvu Kosova (SPRK), uključujući i šefa tog odelenja, Bljerima Isufaja (Blerim Isufaj), navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Kosnet je rekao da je "odgovor na nepravdu veća pravda", dok je Tan govorio o "zabrinjavajućim izazovima" sa kojima se Specijalno tužilaštvo Kosova (STRK) suočava.

Glavni državni tužilac Ljumezi rekao je na sastanku da je, iako je njegova kancelarija preduzela značajne korake, nasledila više od 900 nedovršenih slučajeva od EULEKS-a i bilo mu je potrebno više sredstava za napredak istrage, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Isufaj je naveo da "nedostatak koordinacije sa Srbijom" i nemogućnost Kosova da se pridruži INTERPOL-u i drugim medjunarodnim grupama predstavljaju prepreke u radu, dok je zamenik šefa odeljenja STRK Valjdet Gaši govorio o 19 optužnica koje je njegova kancelarija podigla od 2018. godine.

Kancelarija za globalno krivično pravosuđe i Ambasada SAD obećali su dodatnu podršku Odeljenju za ratne zločine STRK.

XS
SM
MD
LG