Dostupni linkovi

Palmer pozdravio mirnu, demokratsku tranziciju u Crnoj Gori


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD)  za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD)  za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer održao je danas virtuelne sastanke sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori, predsjednikom države Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Tokom sastanka sa predsjednikom Đukanovićem, Palmer je pohvalio mirnu demokratsku tranziciju u Crnoj Gori kao pozitivan primjer za region i izrazio nadu nadu da će Demokratska partija socijalista (DPS) igrati konstruktivnu ulogu u opoziciji, saopšteno je iz Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Teme razgovora su bile: situacija nakon parlamentarnih izbora, očekivanja od buduće kohabitacije, o ulozi crkve u Crnoj Gori, nastavku saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta. Tokom razgovora sa Palmerom, kako se navodi, Đukanović je ocijenio da će dalja podrška SAD biti posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava. Palmer je zahvalio Đukanoviću za korisne preporuke kazavši “da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je uspjeh Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji”, navodi se u saopštenju iz iz Đukanovićevog kabineta.

Nakon razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, iz ambasade SAD su naveli da je Palmer čestitao premijeru na izboru za predsjednika Vlade, i izrazio zahvalnost za njegovu posvećenost euroatlantskim vrijednostima, ističući želju SAD-a za saradnjom na unaprjeđenju reformi, navodi se u objavi.

I potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je tokom razgovra sa Palmerom ponovio da novoizabrana Vlada ima nedvosmisleno prozapadni karakter i da će biti pouzdan partner u izvršavanju svojih obaveza prema euroatlantskoj agenda, te da Crna Gora ostaje posvećena NATO članstvu”, saopšteno je iz Abazovićevog kabineta.

Iz kabineta predsjednika Skupštine Alekse Bečića, je potvrdjeno da se razgovaralo o spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore

“Predsjednik Bečić je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu”, navodi se u saopštenju.

Sporazum tri koalicije se odnosi na principe na kojima počiva nova vlast u Crnoj Gori, među kojima su saradnja sa NATO savezom, nastavak integracija u Evropsku uniju (EU) i neupitnost priznanja Kosova. Te principe su nakon pobjede na parlamentarnim izborima 30. avgusta, lideri tri opozicione liste objavili 9. Septembra.

Nova Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem je izabrana 4. decembra glasovima tri koalicije - Za budućnost Crne Gore, čiji je predvodnik bio Krivokapić, te koalicija Mir je naša nacija, na čijemje čelu bio Aleksa Bečić, te koalicija Crno na bijelo Dritana Abazovića.

Te tri koalicije su zajedno osvojile 41 od 81 poslaničkih mjesta na izborima 30.avgusta, čime je prekinuta vladavima Demokratske partije socijalista (DPS) prethodnih trideset godina.

XS
SM
MD
LG