Dostupni linkovi

Hoti: Energetska nezavisnost zajednički uspeh Kosova i međunarodnih prijatelja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas povodom početka delovanja Kosova kao regulatornog područja u regulatornom bloku Albanija - Kosovo da je energetska nezavisnost zajednički uspeh Kosova i međunarodnih prijatelja.

On je ocenio da je Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) na Kosovu otvorio novo poglavlje u bloku Albanija-Kosovo.

Hoti je izjavio tokom posete KOSTT-u da ovaj sistem od danas funkcioniše nezavisno.

"Ovo je veliko dostignuće, pošto je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada funkcioniše nezavisno", kazao je Hoti, dodajući da je od danas puštena u funkciju nova linija sa Albanijom.

Dodao je da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno.

"Podrška vlade energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov održivog ekonomskog razvoja zemlje, povećanja domaćih i stranih investicija, kao i u korist građana", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Inače, 20. aprila 2020. godine potvrđen je Sporazum o povezivanju KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO). Sporazum je stupio na snagu 15. maja 2020. i od tada su KOSTT i Kosovo postali regulatorno područje u okviru regulatornog bloka CA, s Albanijom.

Stupanjem na snagu Sporazuma, dodela interkonektivnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima interkonektivne mreže Kosova realizuje se u okviru strukture Regulatornog bloka CA, a ne više Elektromreže Srbije (EMS) i prihodi od tih aktivnosti pripadaju KOSTT.

Time je otvoren put KOSTT-u da se integriše na regionalno energetsko tržište, da učestvuje u Albanskoj berzi energije (APEKS) i pusti u pogon 400 kilovatanu liniju Kosovo-Albanija.

XS
SM
MD
LG