Dostupni linkovi

Sergej Lavrov u dvodnevnoj posjeti BiH


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u ponedjeljak, 14. decembra, stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH).

Tokom službene posjete Lavrov će se sastati sa članovima trojnog Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom, te Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Prema zvaničnom protokolu Lavrov će imati odvojeni sastanak s predsjedavajućim Dodikom, nakon kojeg je zakazana zajednička konferencija za medije u Istočnom Sarajevu.

Zbog posjete Lavrova Istočnom Sarajevu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) najavilo je preduzimanje pojačanih mjera sigurnosti.

Pored zabrane saobraćaja na nekoliko lokalnih saobraćajnica u određenim terminima, građani Istočnog Sarajeva pozvani su da u ponedjeljak, 14. decembra, ‘svoje kretanje u saobraćaju na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo svedu na mininum’, te da poštuju naredbe policijskih službenika.

Također iz MUP-a RS preporučuju građanima Istočnog Sarajeva da sa sobom imaju važeći identifikacioni dokument ‘te da zbog lakšeg kretanja uz sebe ne nose veće torbe ili ruksake’.

Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini i Srbiji bila je planirana 28. i 29. oktobra, međutim zbog samoizolacije zbog pandemije COVID-a, sve planirane posjete su odložene.

Lavrov je posljednji put bio u BiH uoči Lokalnih izbora 2018. godine kada je posjetio Sarajevo i Banju Luku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG