Dostupni linkovi

Rusko ministarstvo vanjskih poslova o dolasku Lavrova u BiH i Srbiju


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov

Na dnevnom redu sastanaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije sa zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine (BiH), zakazanom za 28. oktobar, bit će rasprave o daljnjem razvoju bilateralne političke, trgovinske, ekonomske, kulturne i humanitarne suradnje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

O radnom posjetu Lavrova BiH danas su informirali na zvaničnom nalogu Ministarstva na Twitteru.


Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da bi Lavrov u službeni posjet Sarajevu trebao doći 27. oktobra.

Tokom službene posjete, kako je potvrđeno za RSE, trebao bi se sastati s članovima Predsjedništva BiH, te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boravio je u Bosni i Hercegovini prije dvije godine.

Šef ruske diplomatije se u septembru 2018. godine u Sarajevu sastao s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH, te ministrom vanjskih poslova BiH, a u Banjaluci sa zvaničnicima Republike Srpske.

Odmah nakon sastanak u BiH Lavrov odlazi u dvodnevni posjet Srbiji 28. i 29. oktobra, tokom koje će se sastati s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i srpskim državnim vrhom.

Iz ruskog ministarstva navode da će se Lavrov sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nazočiti svečanostima obilježavanja završetka unutrašnjosti Hrama Svetog Save i paljenja vječnog plamena na groblju Oslobodilaca Beograda.

XS
SM
MD
LG