Dostupni linkovi

Iran pozvao ambasadore Nemačke Francuske zbog kritike pogubljenja iranskog novinara


Ruhollah Zam, novinar disident tokom suđenja u Teheranu u junu 2020.
Ruhollah Zam, novinar disident tokom suđenja u Teheranu u junu 2020.

Iran je 13. decembra pozvao na razgovor ambasadore Nemačke i Francuske u Teheranu zbog kritika pogubljenja iranskog novinara disidenta Ruhollaha Zama, javili su iranski mediji, a prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana izrazilo je protest dvojici ambasadora zbog kritike Evropske unije nakon pogubljenja Zama, koji je živeo u Parizu pre nego što je uhapšen u oktobru 2019. pod još uvek nejasnim okolnostima.

Zam, koji je osuđen za podsticanje nasilja tokom antivladinih protesta 2017. godine, pogubljen je u subotu, 12. decembra.

Evropska unija saopštila je da "najoštrije osuđuje ovaj čin" i podsetila na svoje neopozivo protivljenje upotrebi smrtne kazne pod bilo kojim okolnostima.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je pogubljenje varvarskim i neprihvatljivim činom, navodeći da najoštrije "osuđuje ovo ozbiljno kršenje slobode izražavanja i slobode štampe u Iranu".

Međunarodne organizacije Amnesti International i Reporteri bez granica takođe su osudile pogubljenje.

Iranski zvaničnici optužili su Sjedinjene Države, kao i regionalnog rivala Teherana Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u egzilu, za podsticanje nemira, koji su započeli krajem 2017. godine kada su se regionalni protesti zbog ekonomskih poteškoća proširili širom zemlje.

XS
SM
MD
LG