Dostupni linkovi

Počela distribucija vakcina u SAD


Priprema sanduka sa Pfizer-BioNTech vakcinama u Michiganu, 13. decembar

Tri kamiona napustila su u 13. decembra postrojenje farmaceutske kompanije Pfizer u američkoj saveznoj državi Mičigen, čime je zvanično otpočela distribucija vakcine protiv korona virusa – koju je Pfizer razvio u saradnji sa nemačkim BioNTech-om, preneo je Glas Amerike.

Kamioni su objekat napustili 13. decembra ujutru u pratnji vozila koja ih obezbeđuju. Doze vakcina skladište se na poseban način kako bi bila održana niska temperature na kojoj bi ih trebalo čuvati.

Kamion za prevoz vakcina u postrojenju farmaceutske kompanije Pfizer u Mičigenu, 13. decembar
Kamion za prevoz vakcina u postrojenju farmaceutske kompanije Pfizer u Mičigenu, 13. decembar

Distribucija vakcine počinje trenutku kada Sjedinjene Države beleže najviše brojke obolelih i preminulih od kada je počela pandemija korona virusa.

Od posledica te bolesti u Sjedinjenim Državama dnevno život izgubi 2.400 građana – dok se ukupan broj smrtnih slučajeva približava broju od 300.000. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins – broj obolelih u SAD premašio je 16 miliona.

Federalne vlasti planiraju da prvih 2,9 miliona doza distribuiraju u 64 američke države, veće teritorije, gradove i pet agencija. Uprkos tome što vlasti organizuju proces – države odlučuju prioritete pri vakcinisanju.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je 11. decembra vakcinu koju su razvili američki proizvođač lekova Pfizer i nemački partner BioNTech, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina efikasna u sprečavanju COVID-19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Posle saopštenja da je Pfizerova vakcina odobrena, započela je ogromna logistička operacija, u kojoj učestvuju federalna i državne vlade, privatne kompanije i zdravstveni radnici, kako bi se ograničene zalihe vakcine brzo distribuisale po Sjedinjenim Državama.

Američka federalna vlada planira da ubrza vakcinaciju u narednim nedeljama, posebno ako uskoro bude odobrena vakcina kompanije Moderna Inc.

Distribuciju komplikuje činjenica da vakcina koju su razvili Pfizer i BioNTech mora da bude pohranjena i prenošena na temperaturama od oko minus 70 Celzijusovih stepeni. Pfizer je napravio posebne kontejnere za transport vakcina a senzori sa GPS-om pružaju kompaniji mogućnost da prati svaku isporuku i bude sigurna da su i dalje dovoljno ohlađene.

Pitanje transporta COVID-19 vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Vakcina je prvi put odobrena u Velikoj Britaniji početkom ovog meseca, a stanovnici te zemlje počeli su da vakcinišu 8. decembra.

Kanada je takođe odobrila vakcinu i očekuje da će započeti vakcinaciju narednih dana.

Bahrein, Meksiko i Saudijska Arabija takođe su odobrili upotrebu vakcine Pfizer.

XS
SM
MD
LG