Dostupni linkovi

Burne reakcije iz Republike Srpske na izjave ministrice Turković


Bisera Turković ministrica vanjskih poslova BiH
Bisera Turković ministrica vanjskih poslova BiH

Brojni zvaničnici iz Republike Srpske (RS), tražili su u subotu 12. decembra, izvinjenje i ostavku ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković, koja je tokom gostovanja na sarajevskoj 'FACE' televiziji govorila između ostalog o ukidanju entiteta, što bi se kako je rekla, "trebalo učiniti voljom naroda, a naravno i podrškom stranaca".

Ona je u intervjuu toj televiziji kazala, kako je u američkom Kongresu rečeno ‘da se ide prema promjeni Dejtona’, te da je on postao kočnica za razvoj BiH.

Govorila je i o promjenama koje bi međunarodna politika mogla donijeti u BiH i tim povodom pominjala ideju o ukidanju, kantona, entiteta i Distrikta Brčko, odnosno promjenama Ustava BiH.

Na ove izjave reagovali su i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, navodeći kako su šokirani nastupom ministrice Turković. Traže izvinjenje i sankcije posebno zbog, kako navode, 'sramnog poređenja Srba sa nacistima'.

Ministrica Turković je na novinarsko pitanje da li može da zamisli ukidanje entiteta, kazala da može, i to "voljom naroda i naravno uz podrškom stranaca", i objasnila zbog čega je to, po njenom mišljenju, moguće.

"Zar mislite da kada bi pravosuđe funkcionisalo kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo stavili na ona mjesta, gdje bi trebali da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo imalo nešto protiv toga da ima bolji život? Pitanje boljeg života za njih i njihovu djecu. Oni jesu sada pod pritiskom, bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice koje je odgovorno, kada naiđe na adekvatnu kaznu, ili kada promijeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se postave u sasvim drugačijem kontekstu", kazala je Turković.

Na pitanje voditelja, poredi li Milorada Dodika sa Hitlerom, kazala je ‘da ne poredi, već da govori o različitim situacijama’.

Zvaničnici RS osudili izjave Bisere Turković

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je rekao kako izjava Turković, ‘ne samo da ne priliči ‘ ministru vanjskih poslova bilo koje zemlje, već ‘duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote’ koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala kako su riječi Bisere Turković zapravo odraz ‘sarajevskog ekstremizma’, te da ona takva ne može predstavljati BiH.

Predsjednik Vlade ovog entiteta Radovan Višković ocjenio je kako bi bi u normalnom svijetu ljudi koji su "zaslijepljeni mržnjom" bili smijenjeni sa ovako važne javne funkcije.

"Bisera Turković obmanjuje javnost u BiH i sama pokazuje da na ovakav način i ovakvim izjavama BiH nije ni održiva", istakao je Višković, komentarišući da je RS upravo nastala voljom naroda i da se sličnim izjavama samo jača želja za razvijanjem RS-a.

Ministrica Turković se u intervjuu osvrnula na neke od stavova koji su se mogli čuti na pretresu pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, na kojem je između ostalih govorila i nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Povodom ocjena ministice Turković iznesenih u intrevjuu oglasila se i opozicija iz RS. Predsjednik Srpske Demokratske Stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je kako bi ‘ovakva retorika’ mogla vratiti "spiralu sukoba u BiH" i da se moraju poduzeti nekakve mjere i potezi nakon njene izjave.

Zastupnik Partije demokratskog progresa u Parlamentu BiH Branislav Borenović pozvao je sve političke sudionike u BiH da Republiku Srpsku prihvate kao jednu trajnu realnost, s obzirom na to da je ona "trajna kategorija koja ima međunarodnu verifikaciju".

XS
SM
MD
LG