Dostupni linkovi

Svjetska banka odobrila zajam BiH: Za pomoć preduzećima da prebrode krizu 106 miliona KM


Kako je saopšteno iz Svjetske banke BiH će za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom COVID-19 dobiti zajam od 65,3 miliona dolara (106 miliona KM).

Svjetska banka odobrila je u subotu 12. decembra zajam Bosni i Hercegovini (BiH) za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom COVID-19. Kako je saopšteno iz Svjetske banke BiH će za te namjene dobiti zajam od 65,3 miliona dolara (106 miliona KM).

Zbog posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 iziskuju se dodatno finansiranje za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopštenju, pri čemu je istaknuto da su naročito pogođeni nedovoljno pokriveni segmenti tržišta kao što su ‘preduzeća sa značajnom ulogom žena, mlade firme i firme u nerazvijenim regijama’.

Istaknuto je da zbog sve veće neizvjesnosti izazvane krizom zbog pandemije, komercijalne banke su oprezne pri povećavanju plasmana preduzećima, a potražnja od strane mikro, malih i srednjih preduzeća za dodatnim finansiranjem raste.

“Mikro, mala i srednja preduzeća u BiH su teško pogođena pandemijom COVID-19, s obzirom da se suočavaju s kombinacijom šokova vezanih za smanjenje potražnje, nedostatak obrtnog kapitala i poremećaj lanca snabdijevanja, zbog čega mnoga od njih moraju tražiti vanjsko finansiranje da bi održala poslovanje, sačuvala radna mjesta i u konačnici se oporavila od krize”, kaže Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske Banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.


Projekat će također pružiti podršku redizajniranju vladinih programa u cilju pomoći preduzeća da se prilagode situaciji nakon COVID-19.

Očekuje se da će projekat direktno podržati stotine firmi, obuhvatajući čak 10.000 radnih mjesta.

“Ovaj projekat će pružiti ključnu finansijsku pomoć firmama da prebrode ekonomski pad i da se prilagode novim uslovima poslovanja. Također će doprinijeti oporavku, uz povećanje otpornosti na buduće šokove. Nadamo se da će vlasti hitno provesti administrativne procedure, kako bi sredstava u što skorijem roku postala dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima”, rekao je Salinas.

Na osnovu rezultata Redovnog ekonomskog izvještaja, Svjetska banka je 22. oktobra ocjenila da će Bosnu i Hercegovinu u 2020. zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina.

Za 2020. projicira se smanjenje realnog BDP-a za 3,2 procenta zbog usporavanja u većini proizvodnih sektora, slabije potražnje iz okruženja i političke neizvjesnosti.

XS
SM
MD
LG