Dostupni linkovi

Radovi u Kiževku obustavljeni zbog loših vremenskih uslova


Kiževak, lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, 2 decembra 2020.
Kiževak, lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, 2 decembra 2020.

Na lokaciji Kiževak kod Raške u Srbiji ekshumirano je četiri do pet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca, rekao je u subotu na konferenciji za novinare u Prištini Arsim (Gërxhaliu) Grdžaljiu, direktor Instituta za sudsku medicinu.

On je podsetio da je iskopavanje masovne grobnice u Kiževaku počelo pre dve nedelje ali da su zbog loših vremenskih uslova radovi obustavljeni u petak.

“Prošle nedelje je bilo puno kiše, očekuje se da će vrlo brzo pasti sneg“, ukazao je Grdžaljiu i dodao da su do sada iskopani posmrtni ostaci tela koja su bila na površini.

“Forenzičari su ispitali, uzeti su uzorci DNK i biće identifikovani pre nego što nastavimo radove na proleće”, rekao je on.

Ekshumacija tela u masovnoj grobnici 'Kiževak'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Lokacija u Kiževaku je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine.

Grdžaljiu je naveo da se u Kiževaku nalaze tri lokacije koje je Srbija koristila za skrivanje zločina.

„Zahvaljujući satelitskim snimcima američke vojske pronašli smo lokacije“, rekao je Grdžaljiu.

Ram Manaj, predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova je na istoj konferenciji za novinare naveo da je 8. decembra napravljen akcioni plan koji će se primenjivati u saradnji sa drugim institucijama.


Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine je 18. novembra doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika “Kiževak”.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

XS
SM
MD
LG