Dostupni linkovi

Dunja Mijatović: Poduzmite hitne mjere za bolje uslova migranata i izbjeglica u BiH


Evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović
Evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović

Bosna i Hercegovina mora hitno poboljšati svoje kapacitete za prihvat migranata, poboljšati pristup azilu i zaštititi djecu migrante bez pratnje, poruka je evropske komesarke za ljudska prava Dunje Mijatović navedena u pismu upućenom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Evropska komesarka za ljudska prava u pismu poziva Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Selmu Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne mjere za poboljšanje uslova za hiljade migranata i izbjeglica u BiH.

U pismu, Mijatović upućuje da vlasti Bosne i Hercegovine riješe nedostatke u postupanju s migrantima i azilantima. Ona je podsjetila na izvještaje da je u oktobru 2020. u prihvatnim centrima u Federaciji BiH bilo smješteno 6770 tražilaca azila i migranata. Broj onih koji u Unsko-sanskom kantonu i drugim dijelovima zemlje spavaju na otvorenom ili u napuštenim objektima procjenjuje se na 2.000 do 3.500.

“ Izuzetno sam zabrinuta što se, godinu dana nakon zatvaranja „kampa Vučjak“ u decembru 2019., nakon moje posjete, u Unsko-sanskom kantonu odvija još jedna humanitarna kriza”, navedeno je u pismu.

Istakla je da brojni izvještaji međunarodnih organizacija i NVO-a koji rade na terenu ukazuju na veoma loše uslove života u„šatorskom naselju Lipa“, uključujući i nedostatak struje i tekuće vode, kao i pretrpanost, nakon što su tu prebačeni migranti iz privremenog prihvatnog centra „Bira“, koji je potom i zatvoren.

“ Zatvaranje centra „Bira“ i zabrana novih prijema u privremeni prihvatni centar „Miral“ koju su uvele vlasti Unskosanskog kantona također su izazvali ozbiljne humanitarne posljedice po stotine migranata i tražilaca azila, uključujući porodice s djecom, koje su se našle bez smještaja, hrane i medicinske zaštite”, objasnila je Mijatović.

Sve su to razlozi zbog kojih je Miajtović pozvala vlasti u BiH da hitno osiguraju osnovne uslove za migrante I izbjeglice ‘bez obzira u kakvom su oni statusu u BiH.

Poručila je da svi nivoi vlasti, oba entieta, Distrikt Brčko, te svi kantoni, trebaju dijeliti odgovornost za smještaj migranata i tražilaca azila, a ne samo Federacija , kakva je trenutna stuacija.

U BiH je prema podacima Međunarodne agencije za migracije (IOM) oko 8.000 migranata, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja.

XS
SM
MD
LG