Dostupni linkovi

Sattler pozvao građane Mostara da izađu na izbore 20.decembra


Bosnia and Herzegovina - Mostar - Johann Sattler EU Ambassador to Bosnia and Herzegovina - December 11th 2020
Bosnia and Herzegovina - Mostar - Johann Sattler EU Ambassador to Bosnia and Herzegovina - December 11th 2020

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler, pozvao je građane Mostara da a u što većem broju izađu na lokalne izbore koji se u tom gradu održavaju 20. decembra, prvi put nakon 12 godina.

Sattler koji je 11. decembra posjetio Mostar je tom prilikom podsjetio koliko je važno da građani svojim glasanjem izaberu predstavnike koji će voditi ovaj grad naredne četiri godine.

Takođe se osvrnuo i na specifične uslove održavanja izbora tokom pandemije.

''Iskustva drugih zemalja, ali i lokalnih izbora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine održanih 15. novembra, pokazala su da je itekako moguće osigurati poštivanje svih epidemioloških mjera tako da se taj sigurnosni aspekt na zadovoljavajući način može obezbijediti. Uvjeravam vas da na 151. biračkom mjestu na području Grada Mostara nema razloga za zabrinutost i pozivam da izađete na izbore u što većem broju'', poručio je Sattler građanima Mostara.

Sattler je pozdravio i najavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milana Tegeltije, da će podnijeti ostavku, rekavši kako je to u ovoj situaciji jedini ispravan odgovor.

"Pozdravljam ovaj potez, kao pravi odgovor, pa rekao bih u ovakvim okolnostima i kao jedini mogući odgovor", kazao je novinarima Johan Sattler odgovarajući da prokomentariše odluku Milana Tegeltije da podnese ostavku u VSTV-u.

Tegeltija je 10. decembra najavio da će slijedeće sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, nakon što se našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

"To je šansa za VSTV da okrenu stranicu. Moramo na djelu vidjeti više primjena, kao u VSTV-u, posebno onih koje pozivaju na provjeru", dodaje Sattler.

On je dodao da je riječ o pozitivnom koraku.

"To je pozitivan korak, ali bismo željeli vidjeti više ovakvih koraka. Građani su iskazali svoje nezadovoljstvo radom pravosuđa, veliki broj je nezadovoljan radom pravosuđa", podsjetio je Sattler.

Prilikom posjete Mostaru, Sattler je uručiti PCR aparat sa pratećom opremom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, koji je donirala EU. Aparat i opremu u četvrtak 10.12. uručio je UKC Tuzla i bolnici u Doboju.

Sattler se sastao i sa članovima Izborne komisije Grada Mostara, a zatim razgovarao i sa predstavnicima omladinskih organizacija iz Mostara.

XS
SM
MD
LG