Dostupni linkovi

Beograd: Na infektivnoj klinici preko 400 pregleda dnevno


Klinički centar Zemun u Beogradu

Broj pregleda na Infektivnoj klinici u Beogradu već danima prelazi 400, izjavila je Ivana Milošević, zamenica direktora ove klinike.

„Praktično svi bolesnici na kliničkim odeljenjima, ne govorim o intenzivnoj nezi, su na kiseoničnoj podršci. Mi više nismo u situaciji da primamo pacijente koji ne zahtevaju kiseonik“, rekla je Milošević 11. decembra, nakon sastanka direktora bolnica u COVID sistemu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Ona je dodala da se takvi bolesnici upućuju na kućno lečenje i da se pozivaju na kontrole kod lekara.

„Molim vas poštujte mere, molim vas nemojte se izlagati virusu, poštujte mere, ne možemo još dugo ovako da izdržimo“, poručila je zamenica direktora Infektivne klinike.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da su u zemlji angažovani poslednji kapaciteti koji su bili mogući kako se ne ugrozili ne-Covid pacijenti.

„Sistem je napregnut do krajnjih granica, priliv bolesnika i to onih koji su teški koji zahtevaju kiseoničku terapiju i bolničko zbrinjavanje je ogroman“, naveo je on.

Stevanović je rekao da se svakog dana preraspodeljuju bolesnici i upućuju u druge zdravstvene centre i preraspodeljuju na slobodna mesta.

„Trudimo se da svakom bolesniku obezbedimo mesto, da svako bude primljen i dobije adekvatnu terapiju shodno težini kliničke slike“, poručio je.

Prethodno je Udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ uputilo otvoreno pismo Vladi i Ministarstvu zdravlja u kome traži da nakon 15. decembra, kada ističu mere koje su na snazi, donesu odluku o prevenciji daljeg prenošenja virusa u prazničnom periodu tako što će doneti rigorozne mere na teritoriji cele zemlje.

XS
SM
MD
LG