Dostupni linkovi

Savetodavni odbor FDA podržao upotrebu vakcine protiv COVID-19 u SAD


Vakcinacija protiv COVID-19 vakcinom Fajzer/Biontek počela je u Velikoj Britaniji 8. decembra

Savetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) u četvrtak je, ubedljivom većinom glasova, podržao hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Fajzer, čime je otvoren put da američki regulatorni organi odobre vakcinaciju protiv COVID-19 koji je u Americi odneo više od 285.000 života.

Sa 17 glasova za, 4 protiv i jednim uzdržanim, vladini savetnici zaključili su da je vakcina Fajzera i njegovog nemačkog partnera Bajonteka po svemu sudeći bezbedna i delotvorna za hitnu upotrebu kod odraslih i tinejdžera, starih 16 godina i više, prenosi Glas Amerike.

Očekuje se da Uprava za hranu i lekove odobri vakcinu najranije u petak ili subotu.

Upotreba Fajzer/Bajontek vakcine je podržana uprkos pitanjima pokrenutim posle alergijske reakcije kod dve osobe koje su je primile ranije ove nedelje u Britaniji.

Uprkos nepoznanicama, u hitnim situacijama "pitanje je da li znate dovoljno", rekao je Pol Ofit, član odbora iz dečje bolnice u Filadelfiji koji je zaključio da potencijalne prednosti vakcine nadmašuju njene rizike.

Komesar FDA Stiven Han prethodno je rekao da je sastanak odbora "važan dan za celu Ameriku" i naglasio da se nada da će dovesti do okončanja pandemije i povratka "normalnijem i zdravijem životu".

Dodao je da ima potpuno poverenje u "našu procenu bezbednosti i efikasnosti vakcine" i da bi u to trebalo da bude uverena i američka javnost.

U slučaju odobrenja vakcine, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

Vojni lekari takođe će biti među prvima koji će primiti Fajzer/Bajontek vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom "dan, dva" pošto Uprava za hranu i lekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Vakcina Fajzera i Bajonteka već je odobrena u Velikoj Britaniji gde je u utorak vakcinisana prva osoba, a istu vakcinu je kasnije odobrila i Kanada.

COVID-19: Trenutak koji je čekao cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Ova vakcina daje se u dve doze u razmaku od tri nedelje, a potrebno joj je posebno skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

Skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mesecima, a EMA je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

Evropska agencija za lekove (EMA) treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom BioNTech.

XS
SM
MD
LG