Dostupni linkovi

Pfizerova vakcina na korak do odobravanja i u SAD


Američka farmaceutska kompanija Pfizer približila se odobrenju svoje vakcine i u Sjedinjenim Državama nakon što je u utorak američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila dokument u kojima nisu pokrenuli nova pitanja o sigurnosti ili djelotvornosti vakcine.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech prošlog mjeseca su saopštili da je njihov tretman od dvije doze vakcine 95 efektan protiv COVID-19 bolesti, te da nema većih sigurnosnih problema. Također, zatražili su od FDA odobrenje za hitnu upotrebu.

Podaci o djelotvornosti i sigurnosti vakcina ispunili su očekivanja za odobrenje za hitnu upotrebu, saopštilo je osoblje FDA u dokumentu objavljenom uoči sastanka vanjskih stručnjaka koji će raspravljati o tome da li FDA da odobri upotrebu vakcina na osobama starijim od 16 godina.

Još uvijek nije jasno kada se očekuje zvanična odluka FDA, no, kako piše Reuters, države se već spremaju na isporuke vakcine.

Dokument je objavljen na dan kada su Britanci krenuli sa primanjem Pfizer/BioNTech vakcine, prvi u svijetu.

COVID-19: Trenutak koji je čekao cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

“Ovdje nema iznenađenja. Učinkovitost i sigurnost je u skladu sa onim što smo čuli i čemu smo se nadali. Djeluje da je vakcina sigurna, barem kratkoročno”, rekao je doktor Daniel Culver, predsjedavajući Plućne medicine na klinici Cleveland. On je također rekao da je ohrabrujuće to što je vakcina jednako učinkovita kod starijih i mlađih ljudi.

Podaci ispitivanja pokazali su da su osobe koje su primile vakcinu počele dobijati određenu zaštitu i prije nego što su dobili drugu dozu. Iz FDA navode, da je učinak vakcine najizraženiji 14 dana nakon prve doze.

XS
SM
MD
LG