Dostupni linkovi

Ambasada SAD-a: Tegeltijina ostavka vraća povjerenje građana u VSTV


 Eric George Nelson, ambasador SAD u BiH, 19. februar 2019.
Eric George Nelson, ambasador SAD u BiH, 19. februar 2019.

Ostavka Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) jedan je od koraka za vraćanje povjerenja građana u tu instituciju, saopšteno je četvrtak 10. decembra iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

"Svi nositelji dužnosti u sektoru pravosuđa i članovi VSTV-a koji ih imenuju moraju se pridržavati najviših etičkih standarda. Svi suci i tužitelji moraju poduzeti korake za adekvatnu istragu i kazneni progon korupcije na svim nivoima, uključujući i kada se ona pojavljuje u njihovim redovima", navodi se iz Ambasade SAD-a u BiH.

Milan Tegeltija najavio je da će naredne sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, nakon što se našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Obrazlažući razloge za ostavku, Tegeltija je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci u četvrtak, negirao vezu sa bilo kakvim koruptivnim radnjama, te optužio krugove bliske Stranci demokratske akcije (SDA) BiH za pritiske i prijetnje.

Rekao je da ostavku podnosi u uslovima evidentno bezbjednosno opasne situacije po njega, te napada na njegovu suprugu i prijetnji njegovoj porodici. Naveo je da je izložen obavještajnim aktivnostima koje vode njegovoj eliminaciji, te da nema više nikakvo povjerenje u instituciju VSTV BiH.

Audio snimak Tegeltijinog razgovora sa Buhom objavio je portal Istraga.ba, 26. novembra, nakon čega je VSTV BiH 3. decembra, na vanrednoj sjednici u Sarajevu, zatražilo ostavku Milana Tegeltije.

On je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan. Tegeltijinu ostavku su tražile i međunarodne institucije.

XS
SM
MD
LG