Dostupni linkovi

Sudija u Libanu osudio premijera i bivše ministre za eksploziju u Bejrutu


Statua libanskog umjetnika Hajata Nazera, napravljena od ostataka stakla, plastike i drugih materijala nastalih u eksploziji luke u Bejrutu
Statua libanskog umjetnika Hajata Nazera, napravljena od ostataka stakla, plastike i drugih materijala nastalih u eksploziji luke u Bejrutu

Libanski istražni sudija optužio je vršioca dužnosti premijera Hasana Diaba i trojicu bivših ministara za nebrigu zbog eksplozije u luci u Bejrutu kada je u avgustu poginulo 200 ljudi, prenosi agencija Reuters.

Među optuženima su bivši ministar finansija Ali Hasan Kalil, kao i bivši ministri javnih radova Gazi Zeaiter i Jousef Finianos, prenosi 10. decembra državna novinska agencija NNA.

Zeaiter je rekao Reutersu da će dati izjavu nakon što bude službeno obaviješten o optužbama. On je bio na čelu ministarstva javnih radova i transporta 2014. godine, nedugo nakon dolaska broda Rhosus koji je prevozio ogromne zalihe amonijum nitrata koji su eksplodirali u luci.

Zvaničnici su rekli da je amonijum nitrata, vrlo eksplozivna hemikalija, godinama nesigurno bio skladišten u luci koja se nalazi u srcu grada Bejruta.

Četiri mjeseca nakon jedne od najvećih zabilježenih nenuklearnih eksplozija, u kojoj je povrijeđeno hiljade ljudi, žrtve još uvijek čekaju rezultate istrage za koju su njihovi čelnici obećali da će doći u roku od nekoliko dana nakon eksplozije u luci 4. avgusta.

Sudija koji vodi službenu istragu, Fadi Savan, poslao je pismo prošlog mjeseca tražeći od parlamenta da ispita 10 bivših ministara.

Beirut: Dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

XS
SM
MD
LG