Dostupni linkovi

Brnabić: Pandemija uzdrmala ljudska prava


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić



Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je 2020. bila godina u znaku ograničavanja prava i sloboda "kako bi se očuvalo najvažnije ljudsko pravo - pravo na život".

"Morali smo da ograničimo slobode kretanja, uvedemo restriktivne mere na pravo na rad, neke države su uvele aplikacije za praćenje, što je pre korone bilo nezamislivo", rekla je Brnabić na skupu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu.

Ona je ocenila da će posle pandemije jaz između bogatih i siromašnih biti još veći, a kao primer za to je navela nabavku vakcina protiv korona virusa.

Brnabić je rekla da su države prinuđene da izdvoje novac kako bi stale u red za vakcinu i da, kako je navela, oni koji nisu uložili novac neće moći da je dobiju vakcinu naredne godine "jer su bogate države unapred kupile 53 odsto vakcina u proizvodnji".

"Mi smo u situaciji da imamo nešto opstimističniju sliku po pitanju vakcina, ali je borba teška i odvija se svaki dan. Juče (9. decembra) sam razgovarala sa proizvođačem vakcina koja će uskoro biti registrovana i pri Evropskoj uniji. On je rekao - možete da dobijete vakcinu od nas u četvrtom kvartalu 2021. godine, do tada smo prodali", rekla je Brnabić.

COVID-19: Trenutak koji je čekao cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Ona je navela da će Srbija verovatno morati da izdvoji između 50 i 60 miliona dolara za nabavku vakcina, a da je "već morala da izdvoji između sedam i osam miliona za avansno plaćanje za neke vakcine".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 12. novembra u obraćanju javnosti, da se radi na tome da se do kraja januara 2021. obezbede vakcine za pripadnike zdravstva, policije i vojske. Nakon toga, poručio je Vučić, vakcine će biti obezbeđene za najugroženije grupe – građane sa teškim bolestima i najstarije.

Fabrici: Pandemija test humanosti

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) rekao je na skupu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu da je pandemija korona virusa test solidarnosti i humanosti.

"Ušli smo u ovu krizu zajedno, zajedno ćemo i izaći", izjavio je Fabrici.

On je podvukao da se tokom pandemije mora govoriti o onima čiji se glas slabije čuje - starijima, deci, beskućnicima, izbeglicama, Romima, ljudima u zatvorima, pripradnicima LGBT populacije i drugim marginalizovanim grupama.

Međunarodne organizacije pozvale na prekid diskriminacije

Ujedinjene nacije, Savet Evrope i Delegacija Evropske Unije u Srbiji zajedno sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvale su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na prekid svih oblika diskriminacije, borbu protiv nejednakosti, kao i promovisanje održivog razvoja za izgradnju boljeg sveta posle pandemije korona virusa.

"Dan ljudskih prava 2020. nije nalik prethodnima, jer ovog puta podseća na rastuće nejednakosti, krhkost ljudskog dostojanstva i postojeće rizike za živote i osnovna prava ljudi širom sveta", navodi se u saopštenju.

Stoga organizacije potpisnice "pozivaju na zajedničku, kontinuiranu i odlučnu akciju ka premošćavanju jaza u sistemima i praksama koje pothranjuju nejednakosti", navodi se u saopštenju.

Poziva se na dupliranje napora da se osigura da najranjiviji ne budu izostavljeni: od Roma i Romkinja u podstandardnim naseljima, žena u nasilnim domaćinstvima, beskućnika i beskućnica, dece i adolescenata do radnika u neformalnoj ekonomiji i transrodnih osoba koje pokušavaju da ostvare pristup zdravstvenoj nezi.

XS
SM
MD
LG