Dostupni linkovi

Bilčik: Rusija i Kina koriste priliku da povećaju uticaj u Srbiji


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija poslednjih meseci stagnira u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), a da ostali spoljni akteri, poput Rusije i Kine, "koriste svaku priliku da povećaju svoj uticaj na region i Srbiju".

Navodeći da se zbog toga "alati proširenja EU moraju koristiti na strateški način", Bilčik je rekao da veruje da bi Evropski savet "trebalo da bude spreman da otvori dodatna pregovaračka poglavlja sa Srbijom".

"Otvaranje poglavlja početak je dugog pregovaračkog procesa o sprovodivosti i standardima, ali bi moglo biti i politička prekretnica na Zapadnom Balkanu, kada je reč o suočavanju sa izazovima geopolitičkog nadmetanja i naše borbe za reforme", naveo je Bilčik.

Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima, a više država članica EU je imalo prigovore zbog stanja po pitanju vladavine prava u zemlji, na koje je ukazano i u godišnjem izveštaju o napretku, koji je Evropska komisija objavila u oktobru.

Povodom predstavljanja izveštaja Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji u Odboru za spoljne poslove EP 10. decembra, Bilčik je podvukao da je glavni posao na Srbiji.

"Političke odluke o kretanju ka EU (ili udaljavanju od nje) donose se u Srbiji, u Beogradu, u drugim gradovima i selima", naveo je Bilčik.

On je rekao da izveštaj apostrofira četiri teme, od kojih se najvažnija odnosi na upravljanje posledicama pandemije korona virusa.

"Oporavak treba izvršiti na način koji nas međusobno približava bilo kroz iskrenu komunikaciju o tome kako je EU pružila pomoć Srbiji, o evropskim rešenjima za ovu krizu i otvaranju Evrope i, naravno, distribuciji vakcina", naveo je Bilčik.

Kada je reč o vladavini prava, Bilčik je podvukao da nova Vlada Srbije ima većinski mandat za reforme, te da politička kriza u zemlji još nije završena.

"Sledeći izbori 2022. godine moraju osigurati poštene uslove za sve i moraju se održati u poboljšanom izbornom okviru. Sada je vreme da se unapred radi na preporukama. U tom kontekstu, spremni smo da što pre nastavimo međustranački dijalog sa Skupštinom Srbije", naveo je Bilčik.

On je saopštio da i dalje zabrinjavaju izveštaji o nasilju i pretnjama novinarima u Srbiji.

"Ohrabruje činjenica da je nova ministarka kulture Maja Gojković povukla sve zahteve za pokretanje sudskog postupka protiv medija i novinara. Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije usvojen je 3. decembra. Treba nam više u tom kontekstu i radujemo se koracima usmerenim na zaštitu raznolikog i slobodnog medijskog okruženja", naveo je Bilčik.

On je podvukao da regionalna saradnja i normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ostaje prioritet i preduslov za pristupanje EU. "Dijalog se mora nastaviti i mora doneti opipljive rezultate", rekao je Bilčik.

XS
SM
MD
LG