Dostupni linkovi

Bajden izabrao generala Ostina za šefa Pentagona


General Lojd Ostin (Lloyd Austin), nominovan za šefa Pentagona
General Lojd Ostin (Lloyd Austin), nominovan za šefa Pentagona

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je pravi trenutak da imenuje penzionisanog generala Lojda Ostina (Lloyd Austin) za ministra odbrane. Reč je o funkciji na koju su do sada uglavnom birani civili, podseća Rojters.

Izbor Ostina (67), koji će biti prvi tamnoputi ministar odbrane, mora da bude potvrđen u oba Doma Kongresa kako bi se ukinula regulativa da osoba mora biti izvan vojne službe najmanje sedam godina da bi bio na toj funkciji.

Ostin je penzionisan 2016. godine.

Bajden je prilikom objave izbora u Vilmingtonu u državi Delaver nazvao Ostina "pravom osobom za funkciju".

"Ne bih tražio ovaj izuzetak da ne verujem da ovaj trenutak u istoriji SAD to ne iziskuje. Imam poverenja u Lojda Ostina", naglasio je Bajden.

On je dodao da će Ostin poštovati civilno rukovođenje armijom.

Nekoliko senatora iz redova Demokratske stranke najavilo da će biti protiv ukidanja regulative neophodne za imenovanje Ostina za šefa Pentagona.

Ričard Blamental (Richard Blumenthal) i Džon (Jon) Tester su izjavili da neće podržati omogućavanje izuzetka koji je poslednji put učinjen kada je predsednik Donald Tramp (Trump) imenovao generala Džima Matisa (Jim Mattis) za šefa Pentagona.

Demokrata Adam Smit (Smith), koji predsedava Komitetom Predstavničkog doma za oružane snage, izjavio je da je zabrinut zbog zahteva za još jednim izuzećem, ali da ne odbacuje Ostinovu kandidaturu.

Bajden je najavio da će imenovati administraciju koja će odslikavati raznolikost Amerike. Među izabranim zvaničnicima su Dženet Jelen (Janet Yellen), prva žena na funkciji Ministarstva finansija, i Alehandro Majorkas (Alejandro Mayorkas), prvi imigrant na čelu Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

XS
SM
MD
LG