Dostupni linkovi

Biden imenovao Janet Yellen za ministarku finansija


Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je imenovao bivšu čelnicu Federalnih rezervi Dženet Jelen (Janet Yellen) za ministarku finansija, javlja BBC.

Ukoliko njegov izbor potvrdi Senat, Jelen će biti prva žena na ovoj funkciji. Još nekoliko žena je postavljeno na ključne pozicije u ekonomskom sektoru.

Bajden je obećao da će u novoj administraciji biti ličnosti različitog porekla, kako bi se razbile predrasude, uključujući polne i rasne.

U njegovom ekonomskom timu biće i Nira Tenden (Neera Tanden), predsednica liberalnog instituta Centar za američki progres (Center for American Progress), na mestu šefa Ureda za upravljanje i budžet, kao prva osoba poreklom iz Južne Azije na toj funkciji.

Vali Adejemo (Wally Adeyemo), poreklom iz Nigerije, nekadašnji zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, biće zamenik ministra finansija kao prvi Afroamerikanac na tom položaju.

Takođe, Sesilija Rous (Cecilia Rouse), dekan Škole na Univerzitetu Prinston za javne i međunarodne poslove, biće na čelu Saveta ekonomskih savetnika predsednika SAD, kao prva Afroamerikanka u toj ulozi.

Njegov tranzicioni tim je saopštio da dosadašnjim odabirom za ključne pozicije u ekonomskom sektoru treba da se pomogne “izvlačenju Amerike iz sadašnjeg ekonomskog pada”.

Nominacija Dženet Jelen je objavljena u trenutku kada su Arizona i Viskonsin zvanično potvrdili da je Bajden pobedio u ovim država. Očekuje se da će aktuelni predsednik Donald Tramp pokušati da pravno ospori ove rezultate, prenosi BBC.

Ko je Dženet Jelen

Jelen (74) se uveliko pominjala kao kandidat za ministarku finansija odmah nakon što je objavljeno da je Bajden novoizabrani predsednik SAD.

Osim čelnice Federalnih rezervi, bila je i jedan od glavnih ekonomskih savetnika bivšeg američkog predsednika Bila Klintona (Bill Clinton).

Smatra se zaslužnom za usmeravanje ekonomskog oporavka nakon finansijske krize 2008. i recesije koja je usledila.

Kao predsedavajuća Federalnih rezervi, Dženet Jelen je bila poznata po fokusiranju na uticaj bankarskih politika na radnike i cenu rastućih nejednakosti u SAD.

Kada je postao predsednik 2016., Tramp je prekinuo tradiciju jer nije imenovao Jelen i u drugom mandatu, što je praksa od 1990-ih u nastojanju da se depolitizuje američka Centralna banka.

Nakon odlaska sa ove funkcije 2018., Jelen je često govorila o nužnosti borbe protiv klimatskih promena, te da se učini više u cilju zaštite američke ekonomije od uticaja pandemije korona virusa.

Nakon što je objavljeno njeno imenovanje, Jelen je napisala na Tviteru da se SAD suočavaju sa velikim izazovima.

“Da bismo se oporavili, moramo da obnovimo američki san – društvo u kome svaka osoba može da ostvari svoj potencijal sanjajući još više za svoju decu.

Kao ministarska finansija, radiću svakodnevno na obnovi tog sna za sve,” navela je Jelen.

XS
SM
MD
LG