Dostupni linkovi

Magazinović: Uputit ćemo u proceduru Aprilski paket amandmana na Ustav BiH


Saša Magazinović, fotoarhiv
Saša Magazinović, fotoarhiv

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine.

Kazao je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Saša Magazinović, napomenuvši da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao Aprilski paket amandmana.

Dodao je da će ga poslanici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana, najvjerovatnije sutra.

"Zašto Aprilski paket? Zato što je to jedini paket amandmana na Ustav BiH koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih - i stranke Milorada Dodika (Savez nezavisnih socijaldemokrata), i Dragana Čovića (Hrvatska demokratska zajednica BiH), i Bakira Izetbegovića (Stranka demokratske akcije), i Branislava Borenovića (Partija demokratskog progresa), i Mirka Šarovića (Srpska demokratska stranka), i Nermina Nikšića (SDP BiH) i ostalih, ali i čitave međunarodne zajednice", napomenuo je Magazinović.

Aprilski paket ustavnih amandmana predviđao je veći broj poslanika iz jednog od entiteta, jednog predsjednika BiH koji bi se birao u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kao i jednostavnije izglasavanje zakona u Vijeću ministara.

Aprilski paket oboren je u Parlamentu BiH 2006. godine zahvaljujući glasovima poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu na čijem čelu se nalazio Haris Silajdžić.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG