Dostupni linkovi

BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina


Laboratorijski tehničari rukuju zatvorenim bočicama kao dio testova punjenja i pakovanja za veliku proizvodnju i opskrbu Univerziteta u Oxfordu
Laboratorijski tehničari rukuju zatvorenim bočicama kao dio testova punjenja i pakovanja za veliku proizvodnju i opskrbu Univerziteta u Oxfordu

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je u ime BiH u petak, 18. septembra potpisala Ugovor sa Globalnom alijanskom za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za građane BiH, saopšteno je iz tog ministarstva.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 17. septembra dalo odobrenje za zaključivanje ugovora o nabavci vakcine, između Vijeća ministara BiH i GAVI-ja.

Potpisivanjem ugovora je Bosna i Hercegovina (BiH) ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora, navode iz Ministarstva civilni poslova (MPC) BiH.

“BiH se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid 19”, navodi se u saopštenju.

Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi je u julu ove godine proslijedila za MCP BiH zajedničko pozivno pismo, upućeno od Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju, za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid 19 (Covax), a kojeg će administrirati GAVI.

“Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prethodno upoznala članice sa Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obvezama”, navode iz MCP BiH.

Vijeće ministara BiH, 16. septembra dalo je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa GAVI i ovlastilo ministricu civilnih poslova, Ankicu Gudeljević da ga potpiše.

XS
SM
MD
LG