Dostupni linkovi

Biden predstavio zdravstveni tim i cilj od 100 miliona doza vakcina u 100 dana


Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden predstavio je 8. decembra tim koji će u njegovoj administraciji predvoditi odgovor na pandemiju COVID-19. Tokom predstavljanja tima Biden je posebno naglasio potrebu za masovnom distribucijom vakcine.

On je rekao da će ciljati na to da Amerikanci dobiju 100 miliona doza vakcina u prvih 100 dana njegovog mandata.

“Mojih prvih 100 dana neće okončati COVID-19. To ne mogu obećati. Ali u ovaj nered nismo ušli brzo. Iz njega nećemo izaći brzo. Bit će potrebno neko vrijeme”, rekao je Biden iz matičnog Wilmingtona u Delawareu.

Za sekretara zdravstvenih servisa Biden je odabrao latinoameričkog kongresmena i državnog odvjetnika Californije Xavijera Becerru. Doktorica Rochelle Walensky, voditeljica za zarazne bolesti u Massachusetts General bolnici u Bostonu biće nova direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Doktor Anthony Fauci direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, bit će Bidenov vodeći savjetnik za virus, a Vivek Murthy, šef službe javnog zdravlja. On je na ovoj funkciji bio tokom administracije bivšeg predsjednika Barracka Obame.

Biden je također pozvao Kongres da odobri dodatna sredstva za borbu protiv korona virusa.

Sjedinjene Države su među državama koje su najpogođenije korona virusom u svijetu. Prema posljednjim podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta u SAD-u je zaraženo 14.748.838 stanovnika, dok je preminulo više od 282 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG