Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici u Mostaru protestnom šetnjom najavili potpunu obustavu rada 


Protest zdravstvenih radnika u Mostaru
Protest zdravstvenih radnika u Mostaru

Članovi dva sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Bosni i Hercegovini, u petak, 13. novembra, održali su polusatni štrajk upozorenja i mirnu protestnu šetnju ulicama u samom centru Mostara, te okupljanje pred zgradom Vlade HNK.

Predstavnici 2.6000 radnika traže da se, nakon godinu i po dana odugovlačenja, potpiše novi kolektivni ugovor, koji bi zaposlenima u zdravstvu u HNK, donio povećanje plata, koje su – kako ističu – dobili samo jednom u proteklih 15 godina.

"Zavlače nas već godinu i po dana pravnim zavrzlamama, otežući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora, koji znači povećanje plata i dostojanstven rad, da se plate zdravstveni radnici u ovom kantonu, da se poboljša njihov status u društvu”, rekao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković.

To je druga šetnja u proteklih osam dana, a Vuković je najavio da će, ako i nakon još jednog okupljanja izostane reakcija, već krajem naredne sedmice donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanju u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata i danas su optužili Vladu HNK i resornog kantonalnog ministra zdravstva za ignoriranje njihovih zahtjeva.

“Još jednom ponavljam, pregovori su propali. Dva puta mi smo podnijeli inicijativu, oni se nisu ni pojavili na tim pregovorima. Nakon toga smo uputili inspektoru rada, koji je naložio da do 14. 9. moramo početi ponovo pregovore. Taj datum je prošao, mi pregovore nismo ni otpočeli”, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, Ivica Anić.

Za razliku od prošlog protesta, održanog 5. novembra, kada je sazvao vanrednu konferenciju za novinare, ovoga puta ministar zdravstva HNK-a, Goran Opsenica nije reagirao.

Vlada HNK-a je tek u četvrtak, 12. novembra saopćila kako je na sjednici razmotrila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite o pregovorima sa Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar, te da je “zadužila dr. sc. Gorana Opsenicu, ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite da za narednu sjednicu Vlade predloži članove pregovaračkog tima i datum početka pregovora sa Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar”.

Predstavnici sindikata su još u petak ustvrdili kako su ispunjeni svi zakonski uslovi, uprkos, kako tvrde, Vladinim odugovlačenjima i pravnim zavrzlamama, za stupanje u generalni štrajk.

Najavili su da će obavijestiti i nadležni sud u Mostaru da se Ministarstvo zdravstva “ponaša protivzakonito”, odnosno da njihovi akti nisu u skladu sa zakonom, te je na Općinskom sudu Mostar da štrajk prekine, ako je nezakonit.

Sindikati zdravstvenih radnika u HNK traže da se kroz novi kolektivni ugovor regulira povećanje koeficijenata za platu od 0,5 u prvoj godini, te još 0,5 u drugoj godini, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 koje je kroz novi kolektivni ugovor dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

„Znači dugi niz godina, do prije godinu i po dana, nismo imali nikakvo povećanje. Samo smo u svih 15 zadnjih godina samo jednom dobili povećanje“, rekao je ranije predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković, podsjećajući kako se radi o povećanju od 0,2 na koeficijent za obračunavanje plate.

Hercegovačko-neretvanski kanton je jedan od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, a grad Mostar je administrativno sjedište i nalazi se na jugu BiH.

XS
SM
MD
LG