Dostupni linkovi

Portparol EK: Za Brisel je i dalje prioritet proširenje na Z. Balkan


Zastave ispred sedišta EU u Briselu
Zastave ispred sedišta EU u Briselu

Predstavnici Evropske komisije (EK) poručuju zemljama Zapadnog Balkana da će “uvek biti prepreka na putu proširenja”, međutim da Brisel neće prestati sa radom i angažovanjem na tom planju.

“Ulazak u EU nije ‘krevet posut ružama’, što ne remeti činjenicu da je za predsednicu Ursulu Von der Leyen i celu Evropsku komisiju proširenje na Zapadni Balkan prioritet”, izjavio je portarol EK Eric Mammer.

Predstavnik za štampu EK je potvrdio da briselske institucije rade sa Zapadnim Balkanom na više frontova počev od pomoći u borbi pritiv pandemije, preko Ekonomsko investicionog plana za dugoročni oporavak regiona do usvajanja nove metodologije koju su, kako naglašavaju, prihvatile i sve članice EU, a koja je trebalo da odblokira i ubrza pregovore o pristupanja zemlja regiona.

Upitan oko blokade nastale oko Severne Makedonije, i neuspešnog pokušaja da se usvoji pregovarački okvir za ovu zemlju, Eric Mammer je poručio da će u procesu proširenja uvek biti barijera, bez obzira da postoji nova metodologija u pristupnom procesu.

”Sve to zahteva izdržljivost, snagu i kratakter, a mi nastavljamo tim putem”, podvukao je Mamer.

Severna Makeodnija je trebala da na današnjem ministarskom sastanku dobije zeleno svetlo sa početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Ovo je blokirala Bugarska, zbog bilateralnog spora sa Skopljem.

Nemački državni ministar za evropske poslove Mihael Rot (Michael Roth) izjavio je u utorak (8. decembra), da kada je u pitanju proširenje Evropske unije (EU) još neće biti moguće napraviti napredak o kojem su se u EU već složili.

"U pozadini su bilateralni zahtevi jedne države članice kojima se ostalih 26 ne može pridružiti", kazao je nemački ministar u utorak, uoči ministarskog susreta (video-konferencije) na kojoj je trebalo da se usvoji pregovarački okvir za Makedoniju i Albaniju.

XS
SM
MD
LG