Dostupni linkovi

Investitor povlači zahtjev za izgradnju mini hidroelektrana u Jajcu


Vodopad rijeke Plive u Jajcu

Općina Jajce zaprimila je od investitora obavijest da, do konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća Jajca, povlači zahtjev za suglasnost za izgradnju dviju malih hidroelektrana u Jajcu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

„To znači da će biti otkazana javna rasprava, koja je bila zakazana za 9. decembar“, kazao je Hozan.

Za izgradnju hidroelektrana "Pijavice", snage 1,458 MW i "Elektrobosna", snage 1,538 MW, zainteresirana je firma iz Sarajeva "Bosnia Green Energy Project".

Ta firma podnijela je zahtjev za suglasnost za projektovanje i izgradnju Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona (SBK).

S obzirom na to da je za izdavanje koncesije neohodna prethodna suglasnost lokalne zajednice, kantonalno Ministarstvo je, 18. novembra, uputilo zahtjev Općini Jajce.

U skladu s postojećim procedurama, prije nego se o ovom zahtjevu izjasni Općinsko vijeće Jajca, potrebno je provesti javnu raspravu.

Stanovnici Jajca proteklih su dana potpisivali peticiju protiv izgradnje, upozoravajući da bi hidroelektrane naštetile turističkoj slici grada, te flori i fauni rijeke Plive.

Samir Beharić, predstavnik koalcije lokalnih nevladinih organizacija, koje su proteklih dana organizirale potpisvanje peticije, kaže da je indikativno da je priča o ovom projektu pokrenuta tek nekoliko dana nakon Lokalnih izbora, u trenutku kada je neizvjesno kada će biti ormiran novi saziv Općinskog vijeća.

„Investitor sada privremeno povlači zahtjev, ali to ne znači da odustaje od izgradnje hidroelektrana. To znači da naša borba nije završena“, kazao je Beharić za RSE.

Upozoravajući da bi nove hidroelektrane zadale snažan udarac turističkim potencijalima grada, flori i fauni rijeke Plive, te njenom Malom i Velikom jezeru, Beharić ističe da one nisu predviđena ni Prostornim planom općine Jajce.

Srednjobosanski kanton (SBK), inače, zauzima prvo mjesto u Federaciji BiH po broju izgrađenih malih hidroelektrana. Vlada tog kantona proteklih godina dodijelila je 35 koncesija, a planu su i desetine novih.

XS
SM
MD
LG