Dostupni linkovi

Rumunski izbori: Socijaldemokrate vode, prozapadni premijer dao ostavku


Aplauz među predstavnicima Socijaldemokratske partije nakon prvih izlaznih rezultata koji pokazuju njihovu prednost na izborima, Bukurešt, 6. decembar.
Aplauz među predstavnicima Socijaldemokratske partije nakon prvih izlaznih rezultata koji pokazuju njihovu prednost na izborima, Bukurešt, 6. decembar.

Rumunski prozapadni premijer Ludovic Orban dao je ostavku nakon što je njegova Nacionalno-liberalna stranka (PNL) bila druga na parlamentarnim izborima, uprkos tome što se čini da je stranka u dobrom položaju da ostane na vlasti.

Orbanova najava kasno 7. decembra uslijedila je nakon što se ljevičarska opozicija pokazala jača nego što se očekivalo na izborima sa malom izlaznošću djelimično potaknutom i pandemijom korona virusa.

Sa oko 95 posto prebrojanih glasova Socijaldemokratska stranka (PSD) populistička i stranka sklona korupciji, koja dominira rumunskom politikom od sloma komunizma, dobila je oko 30 posto glasova, a reformski PNL desnog centra zaostaje za njima za oko 5 posto.

U svojoj izjavi uživo na televiziji, Orban, čija je vlada bila meta kritika PSD-a zbog postupanja tokom pandemije korona virusa, rekao je da odlazi znajući da je ispunio svoju dužnost.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis trebao bi održati konsultacije sa strankama koje prođu cenzus i osvoje mandate u parlamentu radi imenovanja novog premijera. PSD-u će nedostajati saveznici u novom parlamentu, a sam Iohannis je 7. decembra rekao da će PSD biti zadržan "izvan procesa političkog odlučivanja".

PNL je favorit za formiranje buduće vlade uz udruživanje sa koalicijom reformista USR-PLUS, koja je dobila 15 posto glasova.

Građani Rumunije su u nedjelju (6. decembar) glasali na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da donesu određenu stabilnost zemlji s jednom od najviših stopa emigracije u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG