Dostupni linkovi

Duško Marković: Mandat obilježen napadima na Crnu Goru


Ilustrativna fotografija

Mandat odlazeće Vlade prevođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) je obilježen neviđenim i nikada snažnijim atacima na Crnu Goru, njenu nezavisnost, identitet i građanski karakter, kazao je odlazeći premijer Crne Gore Duško Marković uoči izbora nove vlade.

Marković smatra da je jedan od najvažnijih razloga za izborni rezultat 30. avgusta i gubitak vlasti DPS-a donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te ponovio da je riječ o dobrom evropskom zakonu koji je potvrđen i od Venecijanske komisije.

“Ali je taj zakon pokrenuo sveopšti otpor prema Crnog Gori, njenoj slobodi i nezavisnosti. Crkva je postala politički akter, a sveštenici su išli od kuće do kuće i ubjeđivali građane da ne smiju glasati za tada vladajuću koaliciju jer će biti prokleti i oni i njihvo pokoljenje”, rekao je Marković u razgovoru za Radio Televiziju Crne Gore.

“Tu energiju crkve u političkom smislu je strašno podržala Srbija sa neviđenom agresivnošću, institucionalnom, političkom, finansijskom i medijskom”, naveo je Marković i ocijenio kao “čudnu” poziciju partnera u NATO i EU.

“Nijednom riječju nisu upozorili treće strane, prije svega Srbiju koja se direktno miješala u naš izborni proces i unutrašnje prilike zemlje za vrijeme izbornog procesa”, kazao je Marković.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen u crnogorskom Parlamentu 27 decembra 2019, nakon čega su bili pokrenuti višemjesečni protesti predvođeni Srpkom pravoslavnom crkvom (SPC) i prosrpskim partijama, koji smatraju da se zakonom želi oduzeti imovina SPC.

Na pitanje o nedavnom protjerivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore, Marković je ocijenio da taj potez kritikuju oni koji Crnu Gore ne vide kao samostalnu, nezavisnu i dostojanstvenu državu.

“Vidjeli smo reakcije i očigledno to nije samo stav jednog neodgovornog i bahatog abmasadora susjedne države već zajednički, objedinjeni stav vlasti u Srbiji”, kazao je Marković i dodao da je Božoviću više puta ukazivano na ponašanja koja ne priliče ambasadoru zemlje u kojoj vrši dužnost, te da je mogao i ranije biti proglašen personom non grata, ali da se vodilo računa o regionalnim odnosima i pokušaju očuvanja odnosa Crne Gore i Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je 28. novembra proglasilo ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnim, navodeći da se kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, te da je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom crnogorskog naroda'".

Marković je odbacio kritike dijela javnosti da su potezi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) pratili više politiku nego struku, i smatra da je politika bila jača od javnog intersa u tadašnjim opozicionim krugovima. Kao primjere navodi javne skupove koje su organizovali, okupljanje u crkvama i kađenje gradova kao zaštite od epidemije.

“Svaka njihova politička aktivnost je bila narušavanje mjera NKT-a. Dakle, politika je doprinijela da kontrola nad kovidom ne bude onakva kakva je potreba, ali ne dozvoljam licemjerje da je za to odgovorna Vlada i NKT”

Povodom procrnogorskog patriotskog skupa, koji je u Podgorici održan 6. septembra, kada se okupilo na desetine hiljada građana od kojih mnogi nisu poštovali mjere NKT-a, Marković kaže da je mogao biti spriječen jedino da je uvedeno vanredno stanje i da na ulice izađe policija sa suzavcem i vodenim topovima.

Marković je kazao i da je sveukupno zadovoljan četvorogodišnjim učincima svoje Vlade koja je mandat započela u okolnostima obilježenom posljedicama pokušaja terorizma na dan izbora 2016, a završava u okolnostima pandemije korona virusa koji je uništio svjetsku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG