Dostupni linkovi

Izborni dužnosnik Georgije moli Trumpa da prestane s retorikom o izbornoj prijevari


Američki predsjednik Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump

Izborni dužnosnik u američkoj državi Georgiji (Džordžija) rekao je da će predsjednik Donald Trump snositi odgovornost za svako nasilje koje proizlazi iz njegovih neutemeljenih navoda o izbornoj prijevari.

"Sve je otišlo predaleko", upozorio je Gabriel Sterling. "To mora prestati", prenosi BBC.

U primjedbama u utorak (1. prosinca) citirao je navode o zastrašivanju i prijetnjama smrću radnicima.

Georgija vrši drugo prebrojavanje glasova na zahtjev Trumpovog izbornog stožera. Njegov protukandidat Joe Biden proglašen je pobjednikom u ključnoj državi na predsjedničkim izborima održanim 3. studenog.

Drugi rejting ne pokazuje velike promjene, rekao je u srijedu državni tajnik Georgije, republikanac Brad Raffensperger. Kazao je kako nisu pronađeni dokazi o široko rasprostranjenoj prijevari koji podupiru Trumpove tvrdnje.

Prethodno je glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh rekao da njegov tim pokušava osigurati "da se svi zakoniti glasovi prebroje, a svi ilegalni ne".

"Nitko se ne smije upuštati u prijetnje ili nasilje, a ako se to dogodilo - mi to u potpunosti osuđujemo", rekao je Murtaugh.

Ovi navodi izbornog dužnosnika Georgije uslijedili su nakon što je američki državni odvjetnik William Barr rekao da njegovo Ministarstvo pravosuđa do sada nije pronašlo nijedan dokaz kojim bi podržao predsjednikove tvrdnje o izborničkoj prijevari.

Georgija će u siječnju također održati dva kruga izbora, koji će odrediti tko kontrolira Senat.

Republikanska stranka Donalda Trumpa trenutno ima malu većinu u gornjem domu, a pobjeda u drugom krugu izbora omogućila bi joj da se suprotstavi demokratskoj administraciji novoizabranog predsjednika Bidena.

Međutim, ako demokrati osvoje dva preostala mjesta, oni će kontrolirati pola mjesta u Senatu - a potpredsjednik će moći davati konačnu presudu.

Demokrati već kontroliraju donji dom - Zastupnički.

XS
SM
MD
LG