Dostupni linkovi

U Džordžiji ponovo prebrojavanje glasova, 80 odsto Amerikanaca: Bajden pobedio


Državni sekretar Džordžije Bred Rajfensberger (Brad Raffensperger) naložio je da se glasački listići za predsedničke izbore ponovo ručno prebroje pošto je jer novoizabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden) vodi sa 14.111 glasova ispred aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Trump), odnosno manje od 0,5 odsto. U takvim situacijama, praksa je da se glasovi ponovo broje.

"Pošto je razlika tako mala, potrebno je da se glasovi ponovo i u potpunosti ručno prebroje u svakom okrugu. To će pomoći u sticanju poverenja", naglasio je Rajfenberger.

Bajdenu nisu potrebni glasovi iz Džordžije za pobedu, jer je ostvario prednost u Pensilvaniji čime je dobio nedostižnih 279 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je 270 elektora.

Međutim, analitičari navode da bi Džordžija mogla biti važna u slučaju problema u drugim državama.

Tramp osporava rezultate izbora ali do sada nije objavio nikakve dokaze o eventualnoj prevari.

U međuvremenu, njegov pravni tim podneo je tužbu u državi Mičigen, kao deo strategije da dovede u pitanje pobedu Džoa Bajdena, prenosi Rojters.

Tramp zaostaje u ovoj državi za oko 148 hiljada glasova ili 2,6 odsto glasova. Pre četiri godine je pobedio Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Džejk Rolou (Jake Rollow), portparol državnih organa u Mičigenu, izjavio je da Trampova kampanja promoviše lažne navode u cilju podrivanja poverenja javnosti u izbore.

"To ne menja istinu: izbori u Mičigenu su održani na fer način, bezbedno, transparentno i rezultati su precizan odraz volje naroda," naveo je Rolou.

Donald Tramp je dobio još tri elektorska glasa nakon proglašenja njegove pobede na Aljaski, tako da sada ima 217. Da bi preokrenuo rezultat u svoju korist, trebalo bi da pobedi u Arizoni, Džordžiji i Pensilvaniji gde je podneo žalbu na regularnost izbora.

U međuvremenu, Bajden je povećao broj glasova na nacionalnom nivou na 77 miliona, najviše u američkoj istoriji, dok je Tramp dobio 72 miliona.

Većina republikanskih članova Kongresa i drugi Trampovi saveznici podržavaju njegovu strategiju, ističući da ima pravo da osporava izborne rezultate. Tužba u Mičigenu je podneta dan nakon što je Bajden nazvao Trampovo odbijanje da prizna poraz "sramotom".

Sudije su odbacile nekoliko tužbi Trampovog tima, a pravni stručnjaci navode da imaju malo šansi da promene ishod izbora.

Međutim, Tramp je na Tviteru u sredu ponovio stav o "krađi", te "brdu korupcije i nepoštenja," poručujući da će "pobediti".

On se po prvi put pojavio u javnosti, nakog proglašenja Bajdenove pobede, u sredu na groblju u Arlingtonu u Vašingtonu povodom Dana veterana.

Bajden i njegova supruga Žil (Jill) je obeležio Dan veteran posetom memorijalni centar u Filadelfiji.

Iako Tramp odbija da prizna poraz i njegova administracija ne želi da sarađuje sa Bajdenom oko prenosa vlasti, on planira da se sastane u sredu sa svojim tranzicionim timom u kome se nalaze mejnstrim demokrate tako i iz progresivnog krila, što je refleksija debate unutar ove partije kako da se rešavaju pitanja poput klimatskih promena, socijalne nejednakosti i druga, prenosi Rojters.

Prema istraživanju Rojtersa i Ipsosa objavljenom u sredu, skoro 80 odsto Amerikanaca ističe da je Bajden pobedio na izborima.

U međuvremenu, Fejsbuk je saopštio u sredu da će produžiti na još jedan mesec zabranu političkog oglašavanja.



XS
SM
MD
LG