Dostupni linkovi

Izbor Vlade Crne Gore 2. decembra, da ne podsjeća na 'Podgoričku skupštinu'


Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je sjednicu na kojoj će biti obavljen izbor nove Vlade Crne Gore za 2. decembar, a ne kako su prethodno dogovorili šefovi poslaničkih klubova 24. novembra.

Do odlaganja sjednice Skupštine došlo je nakon konstatacija opozicionih stranaka i crnogorskih nacionalnih organizacija da se prvobitni datum održavanja sjednice Skupštine 24. novembar „podudara sa 102. godišnjicom Podgoričke skupštine“ na kojoj je Crna Gora 1918. godine izgubila državnost i dinastiju (Petrovića).

Šef parlamenta Aleksa Bečić je u saopštenju naveo da će se rasprava o izboru nove Vlade održati 2. decembra želeći da tim odlaganjem izbjegne zloupotrebe, podjele, neslaganja, te skretanje pažnje sa gorućih tema i izbora nove Vlade.

Bečić je odbacio optužbe o navodno namjernom određivanju datuma izbora nove Vlade u vrijeme godišnjice „Podgoričke skupštine“ činjenicama: da su prethodni šef parlamenta i prethodna Vlada izabrani u periodu od 24. do 28. novembra 2016. godine i da je datum izbora nove Vlade Crne Gore određen konsenzusom svih partija na kolegijumu.

Prethodno je Demokratska partija socijalista najavila da će tražiti promjenu datuma održavanja sjednice parlamenta, a Socijaldemokratska partija je ocijenila da bi se „nesrećni izbor datuma sjednice mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera“.

Na sjednici Skupštine 2. decembra mandatar Zdravko Krivokapić treba da predstavi program Vlade Crne Gore i predstavi budue ministre. Krivokapić je do sada predložio 12 imena za buduće ministre. U međuvremenu je odustao Nikola Terzić koji je bio predložen za ministra unutrašnjih poslova. Mandatar Krivokapić bi trebalo da saopšti novi predlog za to ministarstvo.

XS
SM
MD
LG