Dostupni linkovi

Njemačka pomaže mala i srednja preduzeća u BiH u prevladavanju krize


Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike (SR) Njemačke u BiH i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, april 15, 2020.

Njemačka je izdvojila dodatna finansijska sredstva od pet miliona eura za ublažavanje negativnih posledica pandemije izazvane korona virusom u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako bi se savladale posljedice pandemije koje utiču na poslovanje, sredstva su namijenjena privatnim malim i srednjim preduzećima iz svih privrednih grana među kojima i mnogim mikropreduzećima.

U te svrhe dodjeljuju se beskamatni i besplatni zajmovi u visini do 25 hiljada eura.

„Skoro godinu dana kriza izazvana koronom prijeti životu i ljudskoj egzistenciji širom svijeta. Mi možemo samo zajednički uspješno odgovoriti tom izazovu - bilo to kao lokalna, državna ili međunarodna zajednica koja je opredjeljena na solidarnost. Ove mjere upotpunjuju našu razvojnu saradnju na idealan način koja stavlja snažan naglasak na razvoj privatnog sektora“, izjavila je Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike (SR) Njemačke u BiH.

Zajmovi će biti dostupni preko mikrokreditnih organizacija Mikrofin iz Banja Luke i partnera iz Tuzle, navodi se u saopštenju iz Ambasade SR Njemačke, uz napomenu da najduže dospjeće kredita upućeno krajnjem korisniku kredita iznosi tri godine.

Sredstva su izdvojena u okviru bilateralne razvojne saradnje između BiH i Njemačke.

Sporazum o finansiranju za ovaj novi program, kako je saopšteno, već je potpisan između Njemačke razvojne banke (KfW / Kreditanstalt für Wiederaufbau) i Vijeća ministara BiH, koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora.

Jedna od vodećih razvojnih banaka u svijetu, KfW je 80 posto u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i 20 posto u vlasništvu njemačkih saveznih pokrajina.

XS
SM
MD
LG