Dostupni linkovi

Skoplje: Protest i blokade zbog izjave Zorana Zaeva


Uz zvuk sirena i transparent "Ostavka Zaeva, sloboda za narod", nekoliko stotina građana protestovalo je u utorak 1. decembra u glavnom gradu Severne Makedonije ispred vlade, protiv, kako kažu, prodaje istorije premijera Zorana Zaeva.

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova Zaeva iznetih u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES u kojem je rekao da Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Severnoj Makedoniji u Drugom svetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, a nakon toga Bugarska se priklonila antifašističkoj strani i da je Jugoslavija razdvajala dve zemlje.

"Prodaja svega makedonskog od strane Zorana Zaeva mora da se završi," rekao je u obraćanju tokom protesta potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski ispred Vlade Severne Makedonije u Skoplju, organizovanom zbog, kako kažu, izjava premijera Zorana Zaeva i „uništavanje Makedonije“.

„Već nedelju dana Makedonci, građani Makedonije, iz cele Makedonije podižu glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa Makedoniji“, rekao je Nikoloski na protestu i zatražio hitnu ostavku premijera i vlade.

Protesti se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Severnoj Makedoniji.

Nakon današnjeg protesta, vladajući SDSM reagovao je rekavši da su Hristijan Mickoski i njegove partijske blokade VMRO-DPMNE, blokade naroda i državnih interesa, nazivajući opozicionu stranku „DPMNE blokiranom“, aludirajući na informacije o blokadi računa stranke zbog navodno, „neplaćenih računi za pozlaćene okvire za slike koje je stranka naručila“.

Protest i blokade u Severnoj Makedoniji zbog izjave Zorana Zaeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Bugarska blokira početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da Severna Makedonija krade bugarsku istoriju.

Prema zvaničnoj Sofiji, makedonska nacija postoji od 1944. godine, a stvorio ju je Tito, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog. Makedonske vlasti „spuštaju loptu“, žele da pronađu rešenje sa Bugarskom, ali kažu da se o jeziku i identitetu ne pregovara.

Skoplje i Sofija potpisali su 2017. godine Sporazum o prijateljstvu, ali Bugarska tvrdi da makedonska strana ne poštuje sporazum - formulacija o istoriji i jeziku, zastoj u radu zajedničke istorijske komisije, podrška zahtevima za priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i govor mržnje i prepreke bugarskom poslovanju u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG