Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Započeta ekshumacija na lokaciji Kiževak


Kiževak, lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je da je započeta ekshumacija tela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji na području rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji.

„U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na Kosovu, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške“, navedeno je u saopštenju.

Kako je prethodno potvrđeno za RSE iz Višeg suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine ovog suda je 18. novembra donelo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika “Kiževak.

U saopštenju Vlade Srbije dodaje se da je ova lokacija bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

„Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestala lica“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji prisutni i stručnjaci EULEKS-a, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

U ovom saopštenju je navedeno da će lokaciju Kiževak obići predsednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

XS
SM
MD
LG