Dostupni linkovi

Britanija od 2021. zabranjuje instaliranje Huawei 5G opreme


Britanskim telekomunikacionim kompanijama neće biti dozvoljeno da instaliraju novu Huawei 5G opremu nakon septembra 2021. godine, saopštila je 30. novembra vlada Velike Britanije, a prenosi agencija Rojters.

Vlada premijera Borisa Johnsona je u julu zabranila kompaniji Huawei bilo kakvo učešće u izgranji sledeće generacije mobilnih mreža zbog zabrinutosti za bezbednost, a SAD su uvele sankcije kineskoj kompaniji navodeći da predstavlja bezbednosni rizik.

Kompanijama u Britaniji je takođe zabranjeno da kupuju novi Huawei 5G od kraja 2020. godine. Operatori u toj zemlji su najavili da će već sledeće godine uvoditi alternativnu opremu.

Kina je kritizikovala potez Velike Britanije, koji dolazi uoči parlamentarne rasprave o novom zakonodavstvu u telekomunikacijama i precizira vremenski okvir za uklanjanje opreme.

"Postavljam jasan put za potpuno uklanjanje visoko rizičnih dobavljača sa naših 5G mreža“, rekao je britanski ministar za digitalna pitanja Oliver Dowden.

Vlada je takođe postavila rok do 28. januara 2023. godine za već najavljeno ograničenje od 35 posto na Huavejevu opremu u optičkim mrežama i drugim gigabitnim mrežama.

Sjedinjene Države koje su zabranile korištenje Huawei opreme za izgradnju 5G mrežnog sistema kažu da je ova kompanija agent kineske 'komunističke države' i da joj se ne može verovati.

Huawei, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu, poriče da špijuniraju te kažu da SAD žele da spreče njihov rast jer nijedna američka kompanija ne može da ponudi istu tehnologiju po konkurentnim cenama.

XS
SM
MD
LG