Dostupni linkovi

Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo


Arhivska fotografija

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo (KS) izglasali su na hitnoj sjednici 30. novembra nepovjerenje aktualnoj kantonalnoj vladi koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Sa 23 glasa za i 9 suzdržanih prihvaćene su ostavke premijera KS Marija Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Za novog predsjedavajućeg Skupštine KS izabran je Elvedin Okerić iz stranke Narod i pravda (NiP) , kojeg je predložio Klub Bošnjaka.

Premijer KS Mario Nenadić je 18. novembra podnio ostavku na ovu funkciju rekavši kako tim činom želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, obzirom na složenu situaciju zbog pandemije korona virusa.

Već dva mjeseca četiri političke stranke, Naša stranka (NS), NiP, Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB), kako ih nazivaju "četvorka", imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zastupnici "Četvorke" su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi, uz osnovno obrazloženje da problem Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana.

Nenadić na sjednici 30. novembra kazao je kako je od tog 9. oktobra bilo teško raditi, jer njegova Vlada više nije imala političku podršku.

"Radili smo u izuzetno teškim uslovima, bez skupštinske većine za izglasavanje i rješavanje pitanja koja su od važnosti za život građana Kantona. Ova Vlada više nije imala političku podršku za prohodnost i ubrzavanje pokrenutih procesa", kazao je Nenadić.

Mahir Delić, zastupnik SDA kazao je kako je ova Vlada izabrana u veoma teško vrijeme, svega nekoliko sedmica prije početka pandemije.

"Radili su vrijedno. Borili su se onoliko koliko mogli. Ovo je Vlada iza koje nije ostala nijedna afera", naglasio je Delić.

Bilsena Šahman iz SBB, koja također više nije dio skupštinske većine, istakla je kako nije potrebno hvaliti svakog ministra pojedinačno. “Bilo ih je dobrih i u prošloj i u ovoj Vladi. Ovo je stvar politike i zahvaljujem im se što su u najtežem periodu bili sa nama“, kazala je Šahman.

Novu skupštinsku većinu čine NiP, NS, SDP, te samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović, Amra Junuzović-Kaljić te Aljoša Čampara i Admela Hodžić, koji su nedavno napustili klub SDA i pridružili se opozicionarima.

Kada se kreira nova vlada, bit će to treći saziv u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona Federacije BiH, od 2018. godine.

XS
SM
MD
LG