Dostupni linkovi

Pod lupom: Na ponovljenim izborima u Novom Gradu 400 označenih listića


U izbornoj jedinici Novi Grad, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) održavaju se ponovljeni izbori za načelnika Opštine Novi Grad i Skupštinu opštine, na redovnom biračkom mjestu Suhače.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na ovom biračkom mjestu poništila izbore zbog problema i prekida glasanja na dan lokalnih izbora u BiH održanih 15. novembra, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora, te su naložili ponavljanje izbora.

Prema navodima CIK-a biračko mesto otvoreno je u nedjelju ujutro u 8 sati i 10 minuta sa zakašnjenjem, o čijim razlozima će, kako su naveli u saopštenju, javnost informirati nakon završetka ponovljenih izbora.

Saopštenjem se oglasila i nevladina organizacija koja se bavi praćenjem izbornog procesa, Koalicija za fer i poštene izbore „Pod lupom“, čiji posmatrači nadgledaju izborni proces na ovom biralištu, te su izvijestili kako je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića skoro 400 bilo unaprijed označeno.

„Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova „ stoji u saopštenju Koalicije „Pod lupom“.

Obaviještena je Opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.

Prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska, za glasanje na ovom biračkom mjestu upisano je 570 birača, navode iz CIK-a BiH.

XS
SM
MD
LG