Dostupni linkovi

CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova u sedam opština


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) naredila je u petak 27. novembra ponovno brojanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata lokalnih izbora sa određenih biračkih mjesta u Gradačcu, Sanskom Mostu, Novom Travniku, Ilijašu, Istočnom Drvaru, Vukosavlju i Gornjem Vakufu.

Odluka je, kako se navodi u saopštenju nakon hitne sjednice CIK-a BiH, donesena na osnovu izvještaja Glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za lokalne izbore o utvrđenim nepravilnostima prilikom objedinjavanja izbornih rezultata.

Brojanje će, navode u CIK-u biti izvršeno u subotu 28. novembra u glavnom centru za brojanje u dvorani "Zetra" u Sarajevu.

Akreditovani posmatrači za navedena biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši brojanje i utvrđivanje rezultata izbora mogu biti prisutni u toku brojanja, kao i akreditovani posmatrači za glavni centar za brojanje, o čemu će biti obavješteni.

Iz CIK-a podsjećaju da će u nedjelju, 29. novembra biti održani ponovljeni izbori na redovnom biračkom mjestu u izbornoj jedinici Novi Grad za načelnika i Skupštinu opštine Novi Grad.

U skladu sa odlukom CIK-a, dan ranije je započelo otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje CIK-a iz određenih biračkih mjesta u sljedećim opštinama/gradovima: Općina Centar Sarajevo, Ilijaš, Doboj, Istočno Sarajevo, Kotor Varoš, Livno, Lopare, Orašje, Trebinje, Gradiška, Maglaj, Brčko, Lukavac i Zenica.

Takođe, na hitnoj sjednici 24. novembra, naređeno je utvrđivanje broja potpisa na izvodima iz centralnog biračkog popisa za određena biračka mjesta u opštinama i gradovima Gradiška, Lukavac, Zenica, Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo.

Lokalni izbori u BiH su održani 15. novembra. Građani BiH su birali 120 načelnika opština, 22 gradonačelnika, novi saziv za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH i 56 skupština opština u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG