Dostupni linkovi

Dodik tvrdi da je kadru iz RS ugrožena sigurnost u Sarajevu


 Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska (RS) neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Dodik je ovo izjavio za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) komentarišući prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltije.

Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH zaprimio je 26. novembra prijavu protiv Tegeltije, odmah nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe. U razgovoru koji se vodio prije više od godinu dana razgovarano je o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Dodik je naglasio da je potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTS-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama.

Nakon prijave protiv Tegeltije, Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini zatražilo je hitnu sjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu pozvala je u petak, 27. novembra predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, nakon što se našao u središtu nove afere.

Ranije u aferi nazvanoj “Potkivanje”, Tegeltija se na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

XS
SM
MD
LG