Dostupni linkovi

Irska i Belgija otvaraju prodavnice


Irska će sljedeće sedmice dopustiti otvaranje prodavnica, restorana i pubova koji služe hranu, kao i teretana. Od 18. decembra bit će i dopušteno putovanje između zemalja kako bi omogućili “drugačiji, ali poseban” Božić, rekao je premijer ove zemlje Micheal Martin.

Irska je bila među prvim evropskim zemljama koja je prije šest sedmica ponovo uvela oštra ograničenja zbog širenja korona virusa. Tada su zatvorili sve poslove koji nisu neophodni.

Međutim, od utorka postaje jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi nakon naglog smanjenja broja zaraženih na 100.000 stanovnika na 100 čime se sada nalazi iza Finske i Islanda.

Irska je u petak 27. novembra prijavila 206 novih slučajeva zaraženih.

“Sada imamo priliku uživat u drugačijem, ali posebnom Božiću. Možemo biti sa našim voljenima i sjećati se onih koje smo izgubili. Zajedno ćemo prebroditi ovo”, rekao je Martin u televizijskom obraćanju.

U periodu od 18. decembra do 6. januara ljudi će moći primiti do dva druga domaćinstva u svoje domove. Zdravstveni zvaničnici su pad u broju zaraženih pripisali zabrani kućnih posjeta koja je uvedena sredinom oktobra.

Pratite:

Belgija je najavila da će od utorka otvoriti prodavnice ali će zadržati druge mjere uključujući ograničeno okupljanje tokom Božića kao i zabranu vatrometa u Novoj godini, rekao je premijer ove zemlje Alexander De Croo.

“Ako popustimo prerano brojevi će se povećati i onda će biti veoma teško. Ako dođe do trećeg vala, on će biti gori od drugog i bit će teže izaći iz njega”, rekao je belgijski premijer.

Nove mjere omogućit će i prodavnicama koje nisu neophodne da se otvore, ali Belgijanci će morati u kupovinu sami i u prodavnici će moći provesti najviše 30 minuta. Muzeji i bazeni se također mogu otvoriti. U Belgiji, državi od 11 miliona, zbog COVID-19 umrlo je 16.219 osoba, što je najveći broj u Evropi po broju stanovništva.

Engleska također sljedeće sedmice počinje sa djelimičnim popuštanjem mjera, dok će Francuska opuštanje početi 15. decembra. Njemačka, kako piše Reuters vjerovatno će kafiće i restorane držati zatvorenim do januara.

XS
SM
MD
LG