Dostupni linkovi

Macron kaže da je napad na producenta afričkog porijekla “sramotan” za Francusku


Muzički producent Michel Zecler u razgovoru sa medijima nakon što je podnio tužbu zbog napada

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u saopštenju na svojoj Facebook stranici da su fotografije napada policije na muškarca afričkog porijekla “sramotne” za Francusku.

Nakon što su objavljeni CCTV snimci, francuski tužioci istražuju nasilno hapšenje muzičkog producenta Michaela Zeclera koji je rekao da ga je policija zlostavljala na rasnoj osnovi. Četiri policajca se nalaze na ispitivanju. Navodni napad na Zeclera koji se odigrao unutar ulaza u zgradu snimljen ne CCTV kamerama, ali i mobilnim telefonom, prenosi Reuters.

Ovaj muzički producent rekao je novinarima da ga je policija napala na ulazu u njegov studio. Kako je rekao, hodao je ulicom bez maske, što je protiv mjera uvedenih zbog korona virusa. Nakon što je vidio auto, ušao je u studio kako bi izbjegao novčanu kaznu. Kako navodi, piše Reuters, policija ga je pratila unutra i počela ga napadati i rasno zlostavljati.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin rekao je za televiziju France 2 kako će policajci biti kažnjeni ukoliko se navodi o napadu pokažu tačnim.

Macron je rekao da je od vlade zatražio da iznese prijedlog za vraćanje povjerenja javnosti u policiju kao i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

Hapšenje Zeclera dolazi usred žestoke rasprave u Francuskoj oko nacrta zakona koji bi ograničio mogućnost novinarima da snimaju francuske policajce na poslu.

Pariška policija već se ove sedmice suočila sa kritikama nakon što su fotografije i videa na društvenim mrežama pokazali policajce kako udaraju demonstrante dok su čistili kamp sa migrantima na centralnom pariškom trgu.

U Francuskoj su u junu izbili protesti “Black Lives Matter” nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što mu je u Minneapolisu policajac tokom hapšenja klečao na vratu.

XS
SM
MD
LG