Dostupni linkovi

CIK BiH kaznila dvije stranke, odbila zahtjev za ponovno brojanje glasova 


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala u utorak 24. novembra 2020. godine hitnu sjednicu na kojoj je kaznila političke stranke Nezavisni blok i Narod i pravdu sa po 1.000 KM (500 eura) zbog oglašavanja putem Facebooka u vrijeme predizborne šutnje.

Lokalni izbori u BiH održani su u nedjelju 15. novembra. Izborna šutnja je počela u subotu u 7 ujutro i trajala do 19 sati kada su zatvorena birališta.

CIK BiH odbila je zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića koji su stigli za Travnik, Banoviće, Veliku Kladušu, Gacko, Čeliće, Goražde, Maglaj, Bužim, Kakanj, Cazin, Zvornik, Derventu, Vitez te dvije sarajevske općine Centar i Novi Grad jer su, kako su kazali u CIK-u, preuranjeni s obzirom da brojanje glasačkih listića još nije zaključeno.

Od 26. novembra započinje otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje CIK-a iz određenih biračkih mjesta u sljedećim općinama/gradovima: Općina Centar Sarajevo, Ilijaš, Doboj, Istočno Sarajevo, Kotor Varoš, Livno, Lopare, Orašje, Trebinje, Gradiška, Maglaj, Brčko, Lukavac i Zenica.

Također, naređeno je utvrđivanje broja potpisa na izvodima iz centralnog biračkog popisa za određena biračka mjesta u općinama/gradovima Gradiška, Lukavac, Zenica, Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo.

Istaknuto je kako će politički subjekti biti obaviješteni o terminu brojanja kako bi posmatrači i kandidati mogli prisustvovati.

Na sjednici je istaknuto kako se što prije mora početi sa prebrojavanjem glasačkih listića koji su došli putem pošte jer se očekuje da će brojni politički subjekti podnijeti dodatne zahtjeve za ponovnim prebrojavanjem glasova. Zakonski rok za utvrđivanje rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora.

Građani BiH su birali 120 načelnika opština, 22 gradonačelnika, novi saziv za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH i 56 skupština opština u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG