Dostupni linkovi

U Srbiji rekordnih 7.780 novozaraženih, preminulo 57 osoba


COVID bolnica Zemun, Srbija, 2020.

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 57 osoba, što je do sada najveći broj preminulih u jednom danu, a oboren je i rekord novozaraženih 7.780 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema ovim podacima objavljenim na sajtu COVID19.rs, u poslednja 24 sata testirano je, kako je navelo Ministarstvo zdravlja ukupno 22.404 osoba.

Na bolničkom lečenju trenutno je se nalazi 6.901 osoba, od čega je u kritičnom stanju in a respiratiru ukupno 245 pacijenata.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije u Srbiji je 1.423, a stopa smrtnosti iznosi 0,91 procenta.

Kon: Nema govora o pucanju zdravstvenog sistema Srbije

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je na konferenicji za medije nakon sastanka Kriznog štaba 27. novembra da je situacija po pitanju novooboleleih najgora u Beogradu, gde je u poslednjih 24 sata zaraženo 2.033 osoba, zatim sledi Novi Sad sa 586 novozaraženih, Kragujevac sa 396 i Pančevo sa 235 novozaražene osobe.

Prema njegovim rečima, korona virusom su u Srbiji trenutno zaražena 2.434 zdravstvena radnika od kojih je 66 hospitalizovano.

“Cela Srbija je sada jedna velika kovid bolnica, i danas će početi premeštanje pacijenata koji su pred izlečenjem u privremene bolnice u kojima trenutno ima mesta. I dalje još uvek imamo veći broj prijema nego što imamo otpusta”, rekao je Kon i dodao da odgovorno tvrdi da još uvek nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema Srbije.

Upitan da li će i kada nove mere dati rezultate, Kon je rekao da se to očekuje za desetak dana, te da je medicinski deo Kriznog štaba insistirao na oštrijim merama, ali da one nisu usvojene.

Na pitanje novinara ko će biti odgovoran za eventualni skok obolelih nakon Crnog petka, dana popusta, zbog kojeg su 27. novenbra primećene velike gužve u tržnim centrima, doktor Kon je odgovorio da odgovornost leži isključivo na onima koji su Crni petak organizovali.

Porast broja zaraženih i u drugim delovima Srbije

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu saopštio je da je 27. novembra u Šumadijskom okrugu registrovano 418 inficiranih, od čega je 325 u samom gradu Kragujevcu, prenosi Beta.

Kako prenosi ova agenicja, i u Novom Sadu situacija je kritična, budući da je u noći na 27. novembar u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) na bolničko lečenje primljeno 52 pacijenta sа pоtvrđеnоm infеkciјоm korona virusom, što je najveći broj primljenih pacijenata na bolničko lečenje do sada, saopštio je Klinički centar Vojvodine. Trenutno je u KCV na lečenju 359 pаciјenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 922 korisnika i 519 zaposlenih.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je 27. novembra da su korona virusom zaražena 153 vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd a da se u izolaciji nalaze još 32 vozača, prenela je agencija Beta.

XS
SM
MD
LG