Dostupni linkovi

Gradonačelnik Novog Sada: EXIT festival ostaje novosadski


EXIT festival, Srbija, Novi Sad, jul 2018.
EXIT festival, Srbija, Novi Sad, jul 2018.

Nakon natpisa u medijima da usled krize izazvane pandemijom EXIT festival razmatra selidbu iz Srbije, 27. novembra je u Novom Sadu održan sastanak gradonačelnika Miloša Vučevića sa predstavnicima EXIT tima, na kojem je gradonačelnik Novog Sada poručio “da će EXIT zauvek ostati novosadski”.

Kako stoji u saopštenju Grada Novog Sada, na sastanku je gradonačelnik upoznat sa teškom situacijom u kojoj se našla celukupna muzička i manifestaciona privreda u Srbiji i svetu, kao i o praksi evropskih zemalja u vezi sa podrškom svojim najugroženijim industrijama.

Sagovornici su se tokom razgovora složili da EXIT nastavi sa razvojem festivala u Novom Sadu i Srbiji.

“Značaj EXIT-a za turizam i međunarodni imidž Novog Sada i Srbije je nemerljiv i zato poručujem svojim kolegama u regionu da će EXIT zauvek ostati novosadski. Čak i u ovakvoj godini u kojoj je njihova osnovna delatnost praktično izbrisana, EXIT je ostvario strateško partnerstvo sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir i najvećom humanitarnom organizacijom na svetu, Svetskim programom za hranu pri Ujedinjenim nacijama”, izjavio je Vučević.

Kako stoji u saopštenju, osnivač EXIT-a Dušan Kovačević upozorio je na teško stanje muzičke i manifestacione scene u Srbiji i predložio gradonačelniku Novog Sada da se zauzme da i drugi gradovi u zemlji podrže svoje manifestacije.

O mogućoj selidbi festivala prvo je pisao zagrebački „Jutarnji list“, pozivajući se na neimenovane izvore, navodeći da bi se EXIT mogao preseliti u Istru ili u Crnu Goru.

Umesto standardnog festivala, EXIT je ove godine u avgustu pokušao “Life Stream festival”, sa ciljem da umesto redovnog okupljanja publike na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupe poznatih DJ-eva emituje putem onlajn platformi.

Prema pisanju “Jutarnjeg lista”, pored toga što finansijski gubici EXIT-a ove godine iznose oko milion evra, zbog čega radnicima možda slede otkazi, list je naveo da je „završni udarac EXIT-u zadao dugogodišnji sponzor, Telekom, kompanija u državnom vlasništvu, koja je sedam dana prije Life Streama odustala od sponzorstva festivala“.

Iz EXIT-a su tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da je pad komercijalnih prihoda jedan od razloga zbog kojih je festival sada u teškom stanju, te da će se o mogućem preseljenju na novu lokaciju misliti “kada se iscrpu sve mogućnosti da muzički festival Exit ostane u Novom Sadu”.

„Svi komercijalni prihodi su pali na nulu, zbog čega je većina svetskih zemalja uputila posebne pakete pomoći svojim muzičkim i manifestacionim privredama. Nažalost, naša zemlja nije to uradila, već je u velikoj meri smanjila ili ukinula redovnu podršku koju je davala sektorima kulture, manifestacija i turizma. Umesto podrške mi smo dobili poruku da finansijske probleme rešimo otpuštanjem svih zaposlenih, što smatramo za svojevrstan skandal”, naveli su organizatori EXIT-a 19. novembra za RSE i obečali da će uraditi sve da sačuvaju festival.

XS
SM
MD
LG