Dostupni linkovi

Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu optužen za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje


Sudija Vladimir Špoljarić (Foto: Oslobođenje)
Sudija Vladimir Špoljarić (Foto: Oslobođenje)

Protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića podignuta je optužnica zbog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, saopšteno je u petak 27. novembra iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH)

“Optuženi se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, kada je obavljao dužnost vršioca dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet zaposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka”, ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo dodaje da je Špoljarić upućivao i prijetnje otkazom. Navodi se i da je višestrukim neprimjerenim postupcima ozbiljno ugrozio i tjelesno i duševno zdravlje zaposlenice koju je seksualno uznemiravao i zlostavljao.

“Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je, počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova BiH”, dodaju u Tužilaštvu BiH.

U Tužilaštvu navode da će navode iz optužnice dokazivati svjedočenjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, uz prilaganje većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG