Dostupni linkovi

Platforma za borbu protiv seksualnog nasilja na godišnjicu pokreta MeToo


MeToo protest u SAD-u
MeToo protest u SAD-u

Pokret #MeToo obilježio je u četvrtak, 15. oktobra, svoju treću godišnjicu pokretanjem mrežne platforme za borbu protiv seksualnog nasilja, nadajući se da će proširiti doseg kampanje protiv uznemiravanja i napada.

Digitalna platforma, nazvana "Me too – act too" funkcionirat će se poput tražilice, pružajući korisnicima personalizirane mogućnosti da doniraju, sudjeluju ili se na drugi način uključe u napore da se zaustavi seksualno nasilje, rekla je Tarana Burke, kreatorica #MeToo hashtaga.

Pokret #MeToo pokrenut je prije tri godine, potaknut optužbama za seksualno ponašanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Veliki broj žena širom svijeta obratio se na društvenim mrežama kako bi otkrile seksualno uznemiravanje i nasilje na radnim mjestima, u vladama i drugim mjestima, pokrećući istrage i svrgavajući muškarce s položaja moći.

Nova platforma omogućit će jednostavan pristup alatima, resursima i mogućnostima koje ljudi mogu koristiti da se pridruže aktivizmu, rekla je Burke zakladi Thomson Reuters.

"Ne uzimajući zdravo za gotovo da svi znaju što učiniti, htjeli smo stvoriti nešto što će aktivizam i zagovaranje učiniti nadohvat ruke", rekla je Burke.

"Realnost je da bismo svi mogli izlaziti i prosvjedovati svaki dan, ali ako ne dođe do pomaka u kulturi, i dalje ćemo živjeti u društvu koje je zasnovano na kulturi silovanja", rekla je.

Pokret #MeToo ohrabrio je žene da ispričaju svoja iskustva verbalnog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja ili silovanja, a u godinama otkako je započeo, izvješća o seksualnom uznemiravanju smanjila su se na radnom mjestu.

Udio žena koje su prijavile seksualno uznemiravanje pao je na 16 posto u 2018. sa 25 posto u 2016. godini, prema studiji objavljenoj prošle godine u znanstvenom časopisu PLOS ONE, u izdanju akademske neprofitne Javne knjižnice znanosti.

Weinstein je u martu osuđen u New Yorku zbog seksualnog nasilja na 23 godine zatvora u slučaju koji je bio viđen kao pobjeda pokreta #MeToo.

Veća svijest sama je po sebi postignuće, rekla je Burke.

"Seksualno nasilje prije nekoliko godina nije bilo glavno pitanje", rekla je.

"U kulturi se događa polagani pomak koji je od vitalne važnosti. Ovaj dijalog koji se događa od vitalne je važnosti."

Zagovornice ženskih prava upozorile su, međutim, da će pandemija korona virusa, koja uzrokuje ekonomske probleme izolirati žene kod kuće s nasilnim partnerima, potaknuti slučajeve seksualnog nasilja.

Ujedinjeni narodi nazvali su to pitanje "pandemijom iz sjene". Izvještaji o obiteljskom zlostavljanju u Francuskoj skočili su za 30 posto u prve dvije sedmice nakon zatvaranja, a u Kolumbiji su pozivi zbog obiteljskog nasilja porasli za gotovo 130 posto u prvim danima karantena zemlje.

Novosadski hor protiv nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG