Dostupni linkovi

Vašington želi da Severna Makedonija ove godine započine pregovore sa EU


Zastave Severne Makedonije i EU

Sjedinjene Američke Države su pozvale Sofiju i Skoplje da reše bilateralne sporove van pristupnog procesa da bi se postigao zajednički cilj - članstvo Severne Makedonije u EU, javila je večeras MIA pozivajući se na Stejt department.

Kako se navodi, SAD naglašavaju da su "precizno jasne u želji da vide Severnu Makedoniju, koja je trenutno kandidat za članstvo u EU, kako ulazi u sledeću fazu održavanjem prve međuvladine konferencije do kraja ove godine".

"Proces proširenja promiviše dugotrajan mir, stabilnost i prosperitet u celom regionu. Odluka EU u martu da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom je pozitivan korak u službi suzbijanja narativa da je transatlantska zajednica zapostavila Balkan", rekli su za MIA u Stejt departmentu.

Ističe se i da bilo kakav zastoj na putu pristupanja Severne Makedonije i Albanije EU, rizikuje otvaranje pitanja kredibiliteta EU u region.

Bugarska je u sredu (17. novembra) blokirala početak pristupnih pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dve susedne zemlje imaju.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila je, nakon video konferencije ministara spoljnih poslova EU održane u utorak 17. novembra, da Bugarska u ovoj fazi „ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Severnom Makedonijom“, kao ni održavanje prve međuvladine konferencije, preneo je servis RSE u Severnoj Makedoniji.

XS
SM
MD
LG