Dostupni linkovi

Stefanović sa kineskom ambasadorkom: Srbija podržava politiku jedne Kine


Čen Bo i Nebojša Stefanović
Čen Bo i Nebojša Stefanović

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija principijelno podržava politiku jedne Kine.

Stefanović je na sastanku sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo 26. novembra zahvalio je na podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Principom "jedna Kina" Tajvan se priznaje kao deo Kine.

Vlasti i stanovništvo ostrva Tajvan decenijama raspravljaju o svom statusu i odnosima prema Kini, između ostalog, i o imenu, jer Tajvan zvanično zovu „Republika Kina“.

Tajvan ima demokratsko uređenje, a tajvanske vlasti ne prihvataju koncept „jedna zemlja, dva sistema", koji omogućava veliku autonomiju, a što vlasti u Pekingu vide kao najbolje rešenje za ovo ostrvo.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Tajvan je nedavno došao u fokus i srpske javnosti, kada je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) izdalo saopštenje nakon što je dnevni list „Danas“ 1. septembra objavio autorski tekst koji potpisuje Džozef Vu (Jaushieh Joseph Wu), kako je navedeno, „ministar spoljnih poslova Republike Kine (Tajvan)”.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se ocenjuje da „objavljivanje ovakvih tekstova narušava ugled i spoljnopolitičku poziciju Republike Srbije”.

Stefanović je 26. novembra na sastanku sa Čen Bo razgovarao o bilateralnim odnosima i pandemiji korona virusa.

U saopštenju se navodi da se ministar zahvalio za pomoć Kine Srbiji od početka pandemije

Ambasadorka Čen Bo, dodaje se, istakla je "čvrstu podršku Kine Srbiji u njenim legitimnim zahtevima za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

XS
SM
MD
LG